2024. április 20., szombat

A nyers is finom!

Aki ismer, tudja rólam, hogy imádok sütni, új recepteket kipróbálni, a szeretteimet elhalmozni jobbnál jobb süteményekkel – előfordult, hogy karácsonyra húszféle aprósüteményt sorakoztattam fel a tálcára, és nem esett nehezemre, élvezettel készítettem őket. Amióta tudatosabban táplálkozunk, és kerüljük a fehér cukrot, szomorúan állapítottam meg, hogy vége a nagy sütögetéseknek. Azonban az egészséges táplálkozást népszerűsítő honlapokat böngészve a látóterembe kerültek a különféle mentes sütemények, amelyek – legalábbis a képek alapján – nagyon ínycsiklandóak voltak, és beláttam, némi módosításokkal el lehet készíteni a szokásos kedvenceinket is. Viszont az úgynevezett raw, azaz nyers desszertek ezeknél jobban felcsigázták az érdeklődésemet. Hallottam, hogy léteznek vegán cukrászdák, ahol kizárólag ilyen jellegű édességeket árulnak, és kinyomoztam, hogy immár Újvidéken is van belőlük néhány. Az egyiknek beszédes a neve is: Šećernema (nincs benne cukor). A nyalánkságokban valóban nincs fehér cukor, liszt és vaj sem, viszont van bennük bőségesen datolya, kesudió, mandula, pörkölt mogyoró, kókusz, biocitrom és kakaópor, tehát minden, amit egyébként eddig is fogyasztottunk, csak legtöbbször vagy önállóan, vagy más párosításban. Mert ezidáig a kesudiót simán elropogtattam, eszembe sem jutott, hogy milyen csodás krémet lehet belőle kikeverni, amely kiválóan helyettesíti a tejszínt. Nincs más teendőnk vele, mint vízbe áztatni néhány órára vagy akár egész éjszakára, majd a vizet leöntve róla, összeturmixolni. Enyhe íze számtalan lehetőséget rejteget magában, hiszen a hozzáadott ízesítőktől függően keverhetünk belőle édes vagy sós krémet is. Ha édeset, akkor agavésziruppal vagy datolyával, datolyasziruppal édesíthetjük, ha pedig krémesebbet szeretnénk, akkor tehetünk bele kókusztejszínt és -zsírt is. Innen pedig a határ a csillagos ég! Adhatunk hozzá citromlevet vagy kakaóport, ízlésünk szerint. A kesudión kívül datolyapüréből és mogyoróvajból is keverhetünk Nutellához hasonló krémet. És akkor nincs más hátra, mint egy alapot adni neki, ehhez használhatunk darált mandulát, diót vagy kókuszreszeléket, amit olvasztott kókuszzsírral és pürésített datolyával gyúrunk össze. A masszát vagy tortaformába, vagy muffinformákba nyomkodjuk, és rákanalazzuk a mennyei krémek valamelyikét.

Miután az említett cukrászdának a kínálatából megkóstoltam négyfélét, gondoltam magamban – akár a mesében –, egy életem, egy halálom, én bizony kipróbálom születésnapi tortaként!

(Fotó: Horváth Zsuzsanna)

(Fotó: Horváth Zsuzsanna)

Egy vegán fügetortára esett a választásom. Az alapjához késes konyhai robotgépben összedolgoztam 10 deka finomra darált mandulát, 2,5 deka kókuszreszeléket, 10 szem kimagozott datolyát, 2 evőkanál olvasztott kókuszzsírt, fél kávéskanál őrölt fahéjat, és a kapott masszát egy sütőpapírral kibélelt kisebb tortaformába nyomkodtam. Az előző este beáztatott 30 deka kesudiót leszűrtem, turmixba raktam, ízlés szerint agavészirupot csurgattam bele, valamint belekanalaztam egy 40 dekás kókusztejkonzerv sűrű krémes felét, 8 deka olvasztott kókuszzsírt,

hozzáadtam 1 biocitrom kifacsart levét és lereszelt héját, belekapartam 1 vaníliarúd belsejét, és pár perc alatt simára turmixoltam. Ekkor belekevertem még felkockázva 6 aszalt fügét, 4 datolyát, 1 marék aszalt vörösáfonyát, fél marék szárított narancshéjat, majd az így kapott krémet ráöntöttem az alapra. Hűtőbe tettem, másnapra megdermedt, és szépen lehetett szeletelni.

A csupa egészséges hozzávalókból álló torta megállta a helyét az ünnepi asztalon, és a süteményes kistányért nyalogatva még az olyan elvetemült édesszájúaknak sem, mint amilyen én vagyok, nem jutott eszébe egy gondolat töredékééig sem a dobostorta vagy a rigójancsi.