2024. június 22., szombat
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁR

Menni vagy nem menni?

HETI KÖRKÉRDÉSÜNK
Hol tervezi az idei nyaralását?

Tengerparti üdülést tervezek – 23%
Hegyvidéki túrázásra utazom – 1%
Tóparton, fürdőben fogok pihenni – 5%
Hazai kirándulásra készülök – 3%
Külföldi körutazásra megyek – 5%
Nem tudom még megmondani – 8%
Nem tervezek nyaralni menni – 55%

Tópart, hegyvidék, tengerpart vagy kerti medence. Mindenki másra vágyik és mindenki mást is engedhet meg magának, hogy miként fogja eltölteni szabadságát az előttünk álló nyáron. Legutóbbi körkérdésünkben lapunk arra volt kíváncsi, hogy ki hova tervez utazni az idei tikkasztó nyári napokra. A beérkezett válaszok talán nem is meglepőek, hiszen olvasóink 55 százaléka nem tervez nyaralni menni, és csak 23 százalékuk veszi az irányt a tengerpart felé. Akadnak olyanok is, egészen pontosan olvasóink 5 százaléka, akik valamelyik édesvízi tó partján vagy egy fürdőben fogják süttetni a hasukat. Ugyancsak 5 százaléka szavazóinknak utazik külföldi körútra. Elenyésző azok aránya, mindössze 1-3 százalék, akik hegyvidéket vagy valamely hazai desztinációt választották erre a nyárra. Mindemellett természetesen vannak olyanok is, akik még nem döntötték el, hogy utazni fognak-e vagy inkább otthonukban hűsölnek majd.

Ám vajon hogyan lehetséges az, hogy a válaszadók több, mint fele nem tervez semmilyen utazást? Hiszen a legtöbb országban a nyaralás magától értetődő, és nem kell messzire mennünk, mert nálunk is 3-4 évtizeddel ezelőtt normális volt, ha valaki elutazott a sós víz adta lehetőségek valamelyikére. Egy kicsit utána jártunk annak, hogy idén milyen lehetőségek vannak, reálisak-e az árak és hova utaznak a vajdaságiak leginkább. Az interneten bóklászva megdöbbenéssel láttuk, mennyire elszálltak az árak. Egy, az utazók által igen kedvelt tengerparton, mint amilyen Görögország, egy félpanziós három csillagos hotel 9 éjszakára 700–800 euró fejenként, amennyiben csak szállást szeretnénk bérelni, akkor valamennyivel olcsóbb, hozzávetőlegesen 500–600 euró/fő. Egy teljes ellátású nyaralás viszont már ezer euró felett van, akár elérheti az 1700 eurót is személyenként egy szintén három csillagos hotelben. Talán jobb is, ha öt csillagos szállodát nem is említünk e tekintetben. Az említett árak szervezett autóbuszos utazások, amennyiben repülőgéppel szeretnénk könnyíteni az út nehézségein és idején, arra rászámolhatunk még 200–300 eurót jegyenként.

A másik úti cél, melyet sokan keresnek fel, a törökországi partok, ahol valamivel olcsóbban tölthetjük el szabadságunk napjait. Itt a teljes ellátás 1200–1300 euróba jön ki repülőjeggyel együtt, egy ugyanolyan minőségű hotelben elszállásolva. Évtizedekkel ezelőtt az Adriai-tenger, azaz Montenegró és Horvátország voltak a kedvelt helyek, ahova tömegével utazott a szerbiai lakosság. Ma is vannak olyanok, akik akár hagyományból ezekre az úti célokra látogatnak el.

Természetesen igen szép környezetben találhatják magukat ezen a vidéken. Horvátország igen impozáns látványt nyújt, és ezt kihasználva a szállásadók valamivel magasabb áron biztosítanak ott-tartózkodást, így egy négy csillagos szálloda félpanziós kínálata 900 és 1000 eurót tesz ki.

Viszont mit is kapnak ezért a pénzért a nyaralók? Általában a félpanziós szállás egy gazdag reggelit és egy vacsorát foglal magába. Ekkor hozzá kell számolni annak az árát, hogy naponta egy ebédet elköltsünk egy étteremben. Egy ilyen főétkezés, helytől függően fejenként lehet akár 50 euró is, de ha nem szeretnénk flancolni, akkor ennél valamivel olcsóbban is megúszhatjuk. Emellett kiadásnak számolhatjuk a parton bérelhető napernyőket, a strandágyakat és a fakultatív kirándulásokat is. Egyre több helyen kell külön fizetni a szobákban használatos klímaberendezések alkalmazásáért is, ami naponta még 6-7 euróval üríti a pénztárcánkat.

Figyelembe véve, hogy az országban az átlagbér kb. 800 euró, ezek az árak meglehetősen megterhelhetik egy család büdzséjét. Emiatt egyre többen a szállodai ellátás helyett magánházat vagy apartmant bérelnek, étkezés nélkül. Ezek árát nem személyenként, hanem szállásonként számolják fel, amelyet 9–10 éjszakára 500–600 euróért meg is kaparinthatunk 2, 3, illetve 4 főre. Így a felére, illetve akár negyedére is csökkenthetjük a nyaralás költségét. Ilyenkor a legtöbben maguknak főznek a boltban vásárolt alapanyagokból, hogy ezzel is még gazdaságosabban tölthessék el nyaralásukat.

Ahogy tartja a mondás: „Ahány ház, annyi szokás” – lehet drágán, lehet luxusban, és lehet szerényen és olcsóbban is eltölteni a szabadság napjait, a lényeg, hogy kicsit kiszakítva magunkat a mindennapi mókuskerékből feltöltődhessünk élményekkel és közös családi vagy baráti pillanatokkal.
 

Nyitókép: Pixabay