2024. május 18., szombat

Hobbik az idő csapdájában

Út a kiegyensúlyozott élet felé

A nap 24 órából áll. Általánosságban elmondható, hogy az emberek 8 órát alszanak, 8 órát dolgoznak, 1 órát vagy annál is többet úton vannak a munkahelyükre vagy az otthonukba. Emellett 2–4 órát töltenek főzéssel, étkezéssel és egyéb házimunkával. A fennmaradt 4–6 órát pedig érdemes a családdal tölteni, vagy szabadidős tevékenységeket beiktatni a napba, sportot vagy valamilyen hobbit. Ezek mind fontos részei az ember mindennapi életének, és hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott életmódhoz.

Valóban fontos, hogy az időnket megfelelően osszuk be. Semmi újat nem mondok azzal, hogy ez nem könnyű, de visszagondolok a gyerekkoromra, amikor tényleg mindenre volt időm. Iskola után rengeteg dologgal foglalkoztam. Angolórára és szerbórára jártam, néptáncoltam két csoportban is, emellett zeneiskolás is voltam. Utóbbi ráadásul nagyon sok gyakorlást igényelt napi szinten, több órát is elvett az időmből, főként mikor versenyre készültem. Érdekes, hogy az imént felsoroltakra mind hobbiként tekintettem, valamilyen szinten még a tanulásra is, pedig jobban belegondolva, ezek mind kötelezettségek voltak. Heti négy táncpróba, két angol és két szerbóra, két szolfézs és két harmonikaóra. Majdnem kifelejtettem a rajzcsoportot, ahová hétvégente jártam. Érdekes megfigyelni, hogy ezen kötelezettségeim mellett hogyan sikerült időt találnom a tanulásra és a barátkozásra is. Márpedig sikerült, mert színkitűnő tanuló voltam, a tanulmányi versenyeken szép eredményeket értem el, emellett pedig sokat eljártam a barátnőimmel is. Ez a rugalmas időbeosztás, a hatékony feladatmegosztás és az elszántság eredménye lehetett. Bár az idő múlásával az elfoglaltságaink és felelősségeink változnak, fontos, hogy emlékezzünk a múltra, nekem ez valamilyen módon példát mutat, mert ha akkor sikerült, most miért ne tudnám kezelni az idővel kapcsolatos kihívásokat!? Segíthet abban, hogy most és a jövőben is hatékonyan osszam be az időmet. Egyetem, tanulás, munka, házimunka, esti tanulás, alvás. Egyetem, tanulás, munka, házimunka, esti tanulás, alvás. Egyetem, tanulás, munka, házimunka, esti tanulás, alvás... és így tovább nap mint nap. Nem nehéz beleszédülni ebbe a mókuskerékbe. Számtalanszor megtörtént az, hogy azon kaptam magamat, hogy csak elszaladnak a fejem felett a napok, hetek, néha még a hónapok is. Viszont úgy érzem, hogy egyre tudatosabb vagyok ezzel kapcsolatban, hamarabb észreveszem ezt a jelenséget, ami, ha nem figyelek oda, csúnya kiégéshez vezet. Ebből pedig sokkal nehezebb és időigényesebb kimászni, mint megfelelő időben kapcsolni, és kiugrani a mókuskerékből valamilyen szabadidős tevékenység, hobbi keretében.

Nemrég egy kedves ismerősömmel beszéltem a témáról. Azt mondta, teljesen kikészítik a mindennapi teendői, és hogy az egyetlen dolog, ami feltöltődést jelent számára, az az utazás, arra pedig se pénze, se ideje. Azt javasoltam, hogy találjon magának „apróbb” és pénztárca-barátabb kikapcsolódási módszereket, amelyekkel a stresszhelyzeteket tudja kezelni. A hobbik pedig pontosan erre valók. Először is, segítenek kikapcsolódni és stresszt oldani, másodszor különböző készségeket fejleszthetnek, ami hozzájárul például az önbizalom növekedéséhez is. És még sorolhatnám. Tényleg tiszta haszon. Ráadásul hihetetlenül széles a paletta, csak győzni kell végig próbálgatni a különböző hobbikat, és megtalálni azt, ami megfelel számunkra.

Természetesen nem szeretnék én lenni az, aki bort iszik és vizet prédikál: remélem az ismerősöm megfogadja a tanácsomat, én pedig továbbra is igyekszem úgy beosztani az időmet, hogy legyen időm például kézműveskedni és olvasni. Sőt, jógázni is újrakezdek, ezt most döntöttem el. Mert akár mennyire is zűrös a programom, arra lesz időm, amire szánok.