2023. december 2., szombat
KOMMENTÁR

Nátha, influenza és a többi

Az őszi időjárás kedvez a légúti fertőzések terjedésének, ebben az időszakban normálisnak számít az eme fertőzések okozta megbetegedések számának a növekedése. Az iskolai tanév megkezdése is megnöveli a gyerekek között annak a lehetőségét, hogy megfertőzzék egymást, és általuk a család többi tagját is.

Az orvosi rendelők ilyenkor telítettek, gyakran ülőhelyet sem lehet találni. A legjellegzetesebb tünetek az orrfolyás, a tüsszögés, a köhögés, a hőemelkedés vagy láz, illetve az általános levertség és gyengeség. Mielőtt azonban megijednénk attól, hogy influenzával van dolgunk, nem árt letisztázni, mi is a különbség az influenza és a nátha között, közben azt se feledjük el, hogy a koronavírus is lakótársunk már évek óta.

A nátha, azaz megfázás alkalmával a tünetek lassan jelentkeznek, néhány napig lappangnak, majd fokozatosan erősödnek, és 3-4 nap alatt alább is hagynak. Megfázás esetén orrfolyást, torokkaparást, gyengeséget, enyhe hőemelkedést tapasztalunk magunkon. Az orr fertőzése miatt megtörténhet, hogy szinte alig kapunk levegőt. Amikor a torokfájás nagy mértékű és a köhögés is megjelenik, azt jelenti, hogy a fertőzés elérte a gégét és a légcsövet. A lábadozás alatt sok folyadék és szigorú pihenés javallott, ez utóbbi a szövődmények elkerülése érdekében fontos. Amennyiben magas lázat tapasztalunk, fennáll a veszélye, hogy bakteriális utóhatással állunk szemben, ez esetben a kezelőorvos antibiotikum kezelést írhat fel. Legtöbbször szövődmények nélkül távozik a vírusfertőzés a szervezetből.

Ezzel ellentétben, amennyiben elhanyagoljuk, az influenzánál fennáll a súlyos következmények veszélye. Ezt a megbetegedést az influenza vírus okozza, melynek három nagy típusa van, az A, a B és a C. Természetesen ezeken belül a vírusnak számos mutációja előfordulhat. A járványbetegség ellen, tekintettel arra, hogy folyamatosan átalakul, évről évre új védőoltást kell felvenni, érdemes ezt megtenni, ha szeretnénk elkerülni a súlyos megbetegedést. A tünetek hirtelen jelentkeznek, a magas láz, a fejfájás, az izomfájdalom, a végtagfájdalom a legjellemzőbbek. Tüsszögés rendszerint nincs, ám rendkívül erős torokfájás lehet, a láz akár 40 Celsius-fok fölé is felkúszhat. A legkellemetlenebb tünetek a fájdalom, a levertség, a hidegrázás, melyek állandóan jelen vannak. Antibiotikumos kezelés itt sem javasolt, ez esetben is csak tüneti kezelés ajánlott, melyekkel enyhíthetünk állapotunkon. Fokozott ágynyugalom ez esetben is nagyon fontos. Az influenzát nem szabad félvállról venni, hiszen sokáig, akár 1-2 hétig is eltarthat a lábadozás. Nem kellő mértékű pihenéssel szövődményeket is okozhat, mint amilyenek a tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut, az agyhártya- és agyvelőgyulladás, és egyéb, akár halálos kimenetelű betegségek. Emiatt javallott a kockázati csoportok számára, hogy felvegyék az aktuális influenza elleni védőoltást, ide tartoznak a 65 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, a 6 hónaposnál idősebb gyermekek, ha krónikus betegségben szenvednek, a fokozottan veszélyeztetett terhes nők, az egészségügyi dolgozók és a szociális intézményekben foglalkoztatottak.

Az influenza mellett természetesen évek óta jelen van a Covid–19 is, amellyel az elmúlt egy hét alatt 17 459 személy betegedett meg az országban. A most aktuális Eris mutáció enyhe tüneteket produkál, ilyenek például az orrfolyás vagy a torokfájás. Ezekkel a tünetekkel általában senki sem fordul orvoshoz, emiatt nem is tesztelik a pácienseket Covidra. A középsúlyos vagy súlyos esetekben lehetséges láz, ez esetben azokat, akik orvoshoz fordulnak, tesztelik koronavírusra, hogy lássák, influenzával vagy koronavírussal van dolguk. Az orrfolyás, a torokfájás mellett előfordulhat hasmenés, hányinger, hányás, fejfájás, ám mivel sokadik mutációról lévén szó, így nagyon sok különböző kórtünet lehetséges, szervezettől függően. A tünetegyüttesek annyira hasonlóak lehetnek, hogy nagyon nehéz egyes betegségeket csak a jelentkező tünetek alapján megkülönböztetni az influenzától, ezért kizárólag tesztelés útján lehetséges felderíteni a valós kórképet, a vírus típusát.

A vírustársaságban van még egy tag, mely ellen nincs védőoltás, és igen fertőző, emiatt a lakosság legnagyobb része negyvenéves koráig át is esik rajta. Ez a fertőző mononukleózis. A 15 és 24 év közötti kamaszokat és fiatalokat érinti a legjobban, ez a korosztály a legérzékenyebb rá. Jelenleg emelkedést mutat a megbetegedések száma Szerbiában, nem olyan drasztikusat, hogy járványnak lehessen nevezni, de több  regisztrált eset is van. A betegségért a herpeszvírusok a felelősek, 90 százalékban az Epstein–Barr-vírus, de a citomegalovírus vagy az adenovírus is okozhatja. A tüneteket tekintve igen hasonlóak az influenzáéhoz, úgy mint az erős torokfájás, láz, nagyon erős gyengeség, ez esetben szerológia vizsgálatot kell végezni Epstein–Barr-vírusra, hogy kiderüljön, influenza vagy mononukleózis van a háttérben. Amire nagyon oda kell figyelni, hogy a felépülés alatt 4–6 héten keresztül szigorú pihenés javasolt, semmi sport, hiszen a máj és a lép a betegség alatt megduzzad, amelynek szövődménye akár léprepedés is lehet, ha nem vigyáznak a páciensek magukra, ám ez ritka esetben történik meg. Fontos tudni, hogy nem lehet elkerülni a fertőzést átadását, mivel a betegség lefolyása után még 12–18 hónapig a vírus kibocsájtódik a szervezetből, azaz továbbra is testnedvek útján megfertőzhet másokat, például ha valaki másvalaki után iszik ugyanabból a pohárból, vagy többen egyazon tányérból esznek, vagy ugyanazt az evőeszközt használják, nem utolsósorban csók útján is továbbadható a vírus, ezért hívják még csókbetegségnek is.

Ebben az időszakban szinte minden évben azt tapasztaljuk, hogy megtelnek az orvosi rendelők. A levertség és gyengeség érzése, az orrfolyás, a köhögés, valamint adott esetben a láz megkeseríti a mindennapokat. Az orvosok ajánlása, hogy főleg a hideg hónapokban fogyasszunk minél több vitamint, gyümölcsöt, zöldségfélét, folyadékot, teát, és pihenjünk sokat, hogy a szervezet erős tudjon maradni, ami által az immunrendszerünk is magasabb szinten tud működni és védekezni az esetleges fertőzések ellen. 

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele