2024. július 27., szombat

Vučić: Meggyőző győzelmet aratott a Szerbia nem állhat meg elnevezésű lista a megismételt választásokon

Aleksandar Vučić államfő a szombaton megismételt választásokat követően kijelentette, hogy a Szerbia nem állhat meg elnevezésű választási lista 70 százalékos feldolgozottságot követően meggyőző győzelmet aratott – írja a Vajdasági RTV.

Szavai szerint a felméréseik alapján a Szerbia nem állhat meg lista a megismételt szavazásokon a 35 választóhelyen 69,5 százalékot, a Szerbia az erőszak ellen elnevezésű lista 12 százalékot, míg az Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke lista 5,84 százalékot szerzett.

Elmondta, hogy köztársasági szinten a részvételi arány 43 százalék körüli, Belgrádban pedig valamivel 40 százalék alatt alakult.

– Mindez nem vezet drasztikus változásokhoz. Minden városban elsöprő győzelmet arattunk – mondta az államfő a Szerb Haladó Párt székházában szombat este megtartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy hihetetlen, hogy 12 év után is a párt ennyi támogatói szavazatot tud összegyűjteni.

– Ami a január 2-ai választásokat illeti, nem fogunk ilyen módon tájékoztatni, hanem egy közleményben fogjuk értesíteni Önöket arról, hogy megszereztük-e a 130 mandátumot. Gratulálok a polgároknak és szeretnék köszönetet mondani nekik az eddig még nem látott hatalmas támogatásért – fogalmazott az államfő.

Hozzátette, hogy a cél mindenképpen az, hogy január végéig megalakítsák az új összetételű köztársasági parlamentet.

Nyitókép: Printscreen/novosti.rs