2024. április 20., szombat

Bezártak a szavazóhelyek, a december 17-eihez képest fele akkora lehet a részvételi arány

Harmincöt szavazóhelyen voksolhattak ma ismét a szerbiai polgárok, mert ezek esetében megismételték a december 17-én tartott köztársasági parlamenti, tartományi, illetve egyes helyeken a belgrádi helyhatósági választásokat. 

A szavazóhelyek 7 órakor nyitottak, és 20 órakor zárták be őket. A megismételt köztársasági parlamenti választások 19.543 szavazót érintettek. 

A Vajdasági RTV értesülései szerint a részvételi arány ma szinte fele akkora lehetett, mint december 17-én. Az eddigi hírek alapján mindenhol rendben zajlott a szavazás. 

Olyan szavazóhelyeken szavazhattak a polgárok, amelyek esetében a helyi választási bizottságok végzésben konstatálták, hogy nem lehet megállapítani a december 17-ei szavazás eredményét, vagy amelyek vonatkozásában a helyi választási bizottságok különböző szabálytalanságok miatt megsemmisítették a szavazást.

Ami a Köztársasági Választási Bizottságnak a vajdasági szavazóhelyek tekintetében hozott döntését illeti, a bizottság december 20-i keltezésű végzésének értelmében Zichyfalva község területén a 8-as szavazóhelyen – Ürményházán – szavazhattak ismét a polgárok a köztársasági jelöltlisták valamelyikére, Kúlán pedig a 7-es szavazóhelyen. A RIK későbbi határozatának értelmében Szabadkán a 87-es szavazóhelyen (Nagyfény helyi közösség területe) ugyancsak megismételték a köztársasági választást.

December 21-i ülésén a bizottság úgy határozott, hogy a tartományi parlamenti választást december 30-án 5 szavazókörben ismétlik meg: Nagybecskereken, Pancsován és Zichyfalván egy-egy szavazóhelyen, míg Kúlán 2-őn. 

A Szerbia az erőszak ellen koalíció bojkottálta a megismételt választásokat. 

A Köztársasági Választási Bizottság ma döntést hozott arról, hogy öt községben, nyolc szavazóhely esetében január másodikán ismétlik meg a köztársasági parlamenti választásokat. Emiatt 5352 szavazólap nyomtatását rendelték el – közli a Vajdasági RTV. 

Vučić: Biztos győzelmet arattunk!

Aleksandar Vučić államfő az úrnazárás után úgy nyilatkozott, a Szerb Haladó Párt listája biztos győzelmet aratott a megismételt választásokon köztársasági és belgrádi helyhatósági szinten is. 

Mint mondta, 43 százalék körül alakult a részvételi arány köztársasági szinten, és valamivel kevesebb, mint 40 százalék a belgrádi helyhatósági választások esetében. 

Szerinte a szerbiai polgárok jól tudják, hogy nem történtek rendellenességek a választások alkalmával, nem érkezett még soha ennyire kevés szabálytalanságra bejelentés, és a kampány sem volt még soha ilyen nyugodt – írja a Szerbiai RTV. 

 

Nyitókép: Paraczky László felvétele