2024. július 27., szombat

Holnap délben nagy megmozdulás

Az ellenzék folytatja a választások megsemmisítését célzó harcot – A hatalmi pártok az államérdekek mellett szállnak síkra

Éhségsztrájkja tizedik napján van már túl Marinika Tepić, a Szerbia az erőszak ellen ellenzéki koalíció egyik listavezetője, aki döntése kapcsán adott nyilatkozatában arra helyezte a hangsúlyt, örülne, ha többen tudósítanának arról, miért lépett éhségsztrájkba, s nem arról, ki mindenki kérte már eddig arra, hogy hagyjon fel egészsége károsításával. Mint mondta, Szerbiában a választások szabálytalanul folytak le, a csalásokról bizonyítékok vannak, maga pedig amellett száll síkra, hogy ezek felett ne hunyjon szemet az állam, mintha minden a legnagyobb rendben zajlott volna le. Elmondása szerint már vannak eredményei az éhségsztrájkjának, most először fordult elő az elmúlt bő egy évtizedben, hogy a nyugati nagyhatalmak tisztségviselői nem gratuláltak Aleksandar Vučić államfőnek és a Szerb Haladó Pártnak a „kimagasló választási győzelemhez”, de az EBESZ és más nemzetközi megfigyelők is most először mondtak ki olyan ítéletet, melyek szerint Szerbiában a választások nem megfelelően, szabálytalanságokkal övezve folytak le december 17-én. Mint mondta, kitart korábbi döntése mellett, folytatja az éhségsztrájkot, egy ideje mindennap infúziót kap, de elutasította, hogy az infúzió proteineket is tartalmazzon, nem akar ugyanis csalni az éhségsztrájk során, mert, mint mondta, maga nem Tomislav Nikolić korábbi államfő, aki eljátszott egy hasonló tettet a Szerb Haladó Párt akkori vezetőjeként, s később kiderült, lényegében tápanyagokat kapott infúzió formájában. Úgy fogalmazott, éhségsztrájkja nem a hazai, hanem a nemzetközi intézményeknek szól: a hazaiak tettestársai a jelenlegi államelnöknek a szavazatlopásokban – értékelte.

EMLÍTÉSRE SEM MÉLTÓ KÖZLÉSEK

Előző este is megtartották Belgrádban, a Köztársasági Választási Bizottság épülete előtt a tüntetést, melyen jelen voltak a Szerbia az erőszak ellen koalíció vezetői, de egyetemi hallgatók, gimnazisták, más középiskolák diákjai is, akik már a nap folyamán megkezdték a megmozdulásaikat. Elsétáltak a közszolgálati televízió épülete elé, ott azt üzenték, egymillió ember szavazott erre a koalícióra, az SZRTV mégis szinte teljesen ignorálja hatalmi parancsra a tevékenységüket. Az egyetemisták által létrehozott Küzdelem (Borba) szervezet tagjai ismét átadták az államigazgatási minisztérium irattárának kérelmüket a választói névjegyzékekbe való betekintéshez, mert úgy vélik, hogy a december 17-i szabálytalanságok legnagyobb részét éppen a névjegyzékekkel való manipulációk tették lehetővé. A tüntetésen arra szólítottak fel mindenkit, hogy szombaton, 12 órai kezdettel csatlakozzon a ProGlas kiáltvány köré szerveződött értelmiségiek, közéleti személyiségek által alkotott szervezet nagy tiltakozásához, melynek ugyancsak a választási eredmények megsemmisítése és a csalások szankcionálása a célja. Svetlana Ceca Bojković színművész, a ProGlas egyik képviselője a Dragan J. Vučićević, a hatalomhoz közeli Informer napilap főszerkesztője által közöltekről – melyek szerint szombaton az intézmények elleni támadást és véres leszámolást terveznek az ellenzékiek – elmondta, meglehet, a hatalom tervez valamilyen beavatkozást, amiről Vučićević már tud, s majd a ProGlas nyakába akarják varrni az esetet. Mások nem akartak a ProGlas kezdeményezői közül nyilatkozni az állítások kapcsán, azt mondták, az Informer állításai említésre sem méltóak.

A tüntetésen arra szólítottak fel, hogy szombaton délben csatlakozzanak a tiltakozáshoz (Fotó: Beta)

A tüntetésen arra szólítottak fel, hogy szombaton délben csatlakozzanak a tiltakozáshoz (Fotó: Beta)

ÖSSZHANGBAN AZ ELLENZÉK ÉS PRISTINA?

A tüntetések vonatkozásában tegnap Ivica Dačić ügyviteli kormányfőhelyettes és külügyminiszter azt állította, hogy „összehangoltság fedezhető fel” a szerbiai tüntetések és a koszovói, pristinai szervek szerbellenes akciói között. Mint mondta, teljes biztossággal állítható, hogy Albin Kurti kormányfő megpróbál majd újabb incidenseket kiváltani, ezekért Belgrádot téve felelőssé, a tüntetéseket és érzékeny politikai helyzetet meglovagolva. Hozzátette, a tüntetések ellenére a szerb állami érdekek védelme azonban továbbra is határozott, stabil marad.

Zoran Milivojević diplomata véleményének adott tegnap hangot a Tanjug hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a hatalmi párt győzelme elég fölényes volt ahhoz, hogy teljesen legitimnek lehessen nevezni a jelenlegi és leendő hatalmi többség tevékenységét is. Az ellenzéki tüntetések szerinte nem vezethetnek eredményhez, sőt, az oppozíció belgrádi eredményeit és egy esetleges új választási siker lehetőségeit is rombolják.

Nyitókép: Az egyetemisták a közszolgálati televízió épülete elé vonultak, mert mint mondják, szinte teljesen ignorálják tevékenységüket (Fotó: Beta)