2023. december 5., kedd
VÁLASZTÁSOK 2023

Ünnep Magyarcsernyén

Az Ady Endre Művelődési Egyesület fennállásának 75. évfordulójára emlékezett

Szombaton este a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület fennállásának 75. évfordulóját ünnepelte. A rendezvény, amelynek keretében az egyesület néptáncosai és asszonykórusa, illetve a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület néptáncosai és a Duhaj zenekar lépett fel, telt házas érdeklődést hozott.

A rendezvényen Kudlik Zoltán tartományi művelődési segédtitkár ünnepi köszöntőt mondott, melyben a szórványban működő művelődési egyesületek közösségépítő szerepét hangsúlyozta.

– A célunk az, hogy az ilyen rendezvények támogatást nyerjenek. És nemcsak, hogy támogatást nyerjenek, hanem a tartományi forrásokból a művelődési egyesületek is meg tudjanak újulni, akár a hangtechnika, akár a színpad, akár egyéb más olyan része a művelődési házaknak, amivel fejlődni tudnak – hangsúlyozta a segédtitkár.

Az érdeklődés telt házas volt (Vidács Hajnalka felvétele)

Az érdeklődés telt házas volt (Vidács Hajnalka felvétele)

Bár az egyesület nagy múltra tekint vissza, Hódi Judit elnöknő értékelése szerint az elmúlt tíz év munkája volt a legtermékenyebb. Négy tánccsoporttal, két citerazenekarral, egy asszonykórussal és egy felnőtt zenekarral büszkélkednek. Ráadásul idén első ízben nyerték el a Gyöngyösbokréta és a Durindó szervezési jogát.

– A falu apraja-nagyja összefogott, és egy nagyon jó fesztivált tudhatunk magunk mögött. Amit még meg kell említenem, az a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj, amit az idén megkapott az egyesületünk, és amit Budapesten a Hagyományok Házában vehettük át. Ez a díj számunkra a megerősítést, az elismerést jelenti, illetve megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk, amit folytatni érdemes – mondta az egyesület elnöke.

A magyarcsernyei Pitypang táncegyüttes (Vidács Hajnalka felvétele)

A magyarcsernyei Pitypang táncegyüttes (Vidács Hajnalka felvétele)

Dr. Tóth László, a magyarcsernyei helyi közösség tanácsának elnöke örömének és büszkeségének adott hangot az évforduló és az egyesület munkája kapcsán.

– Büszke vagyok és szerintem büszkék a magyarcsernyeiek is, hogy egy ilyen nagy civil szervezettel rendelkezünk, amelyik széleskörű kulturális tevékenységet folytat, és amely a kisgyerekektől kezdve a táncosokon keresztül egészen az asszonykórusig mindenkivel foglalkozik – mondta a tanácselnök.

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke az évforduló kapcsán megjegyezte, hogy fontosnak tartja az egyesület közösségért végzett folyamatos munkáját.

– Hetvenöt év, ha belegondolunk, egy nagyon hosszú időszak, főleg ha tudjuk, hogy 1920 után teljesen új helyzetben találta magát a vajdasági magyarság, és az, hogy 1948-ban, a megtorlások utáni időszakban, új erőre kap egy közösség, azt hiszem, óriási üzenettel bír. Egy olyan üzenettel bír, hogy a jövőt itt akarjuk tudni építeni, a magyarságnak jövőt kívánunk itt teremteni – osztotta meg gondolatait Sutus Áron.

Az Őszirózsa asszonykórust Lele József, magyarcsernyei származású citerás kísérte (Vidács Hajnalka felvétele)

Az Őszirózsa asszonykórust Lele József, magyarcsernyei származású citerás kísérte (Vidács Hajnalka felvétele)

Nyitókép: Kudlik Zoltán ünnepi köszöntője közben (Vidács Hajnalka felvétele)