2024. június 16., vasárnap
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

A közösségi potenciál kiaknázása

Dr. Úri Emese: A nyugat-bácskai magyaroknak nincs okuk az elkeseredésre

Dr. Úri Emese Versecen született, Ürményházán járt általános iskolába, majd Nagybecskereken középiskolába. Az orvosi egyetemet Újvidéken végezte. Férjezett, egy leány- és egy fiúgyermek édesanyja. A család a polgárháború idején költözött Zomborba. Ott kezdett el orvosként praktizálni, tizenegy éve tölti be a zombori egészségház igazgatói posztját. Második mandátumban a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője. Az intézményvezetőt, a képviselő asszonyt a zombori, a nyugat-bácskai magyarság, a körzet helyzetéről, a helyi egészségügy-fejlesztés területén kifejtett tevékenységéről kérdeztük.

Hogyan látja, mi (lehet) Zombor, illetve a körzet erőssége a közösségi eredmények és a fejlesztési célok tükrében? 
– Ha figyelembe vesszük európai, a magyarországi vagy az országos viszonyokat, akkor azt hiszem, nekünk mint nyugat-bácskai szórványban élő magyaroknak nincs okunk az elkeseredésre. Európa tekintetében nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy elöregszik a lakosság, ott is kevés a születő gyerekek száma. Az öregek kontinensévé válik. Magyarországról, sőt a régi Jugoszlávia területéről is sok fiatal kiköltözik Nyugat-Európába vagy akár távoli kontinensekre is, a jobb megélhetés reményében. Azt hiszem, mi sem vagyunk rosszabb helyzetben, mint az átlag (közép-)európai lakosok. Meggyőződésem, ha a siránkozást megfordítjuk magunkban, és próbálunk az itt maradt emberekből egy közösséget kovácsolni, az idősekről gondoskodni, a fiataljaink számára jövőképet teremteni, addig motiválni őket, amíg valahogy másként nem alakulnak a körülmények, akkor nyert ügyünk van. Azt hiszem, hogy hatalmas előnyről mondanak le azok, akik csupán azért „mennek világgá”, hogy pillanatnyilag könnyebb legyen a fiataloknak magyar nyelven egy másik országban, városban például a tanulmányaikat befejezni. Mindez nem feltétlenül jelent jobb jövőt számukra. Az elkövetkező időszakban, amikor az előrejelzések szerint a mesterséges intelligencia az életünk egyre több területére hatással lesz majd, számunkra kamatoztatható előnyt jelent ez az élettér, hogy két vagy több nyelvet is beszélünk, más kultúrákat ismerhetünk meg testközelből. Jómagam a szórvány szórványából, Bánátból származom, mindig hangsúlyozom, hogy a nehézségek mellett ennek a helyzetnek az előnyeire is érdemes odafigyelni. Fiatalkorban megtanulhattam az alkalmazkodást, a más kultúrák iránti nyitottságot és sok más pozitívumot is. Hiszem, ha így állunk a helyzetünkhöz, érzékkel, cselekvő módon reagálunk a kor kihívásaira, sok közösségi potenciált kiaknázhatunk az elkövetkező időszakban.  

Intézményvezetőként tulajdonképpen foganatosította is a fentiekben elmondottakat. 
– Igen, a zombori egészségház, az alapellátás területén számos fejlesztést megvalósítottunk.
Ezek közül kiemelném a falusi rendelők fölújításának folytatását, amely gyakorlatilag három éve tart. A következő időszakban a városi rendelőket vesszük sorra. Továbbá nagy örömmel közölhetem, hogy egy nyertes IPA-projektummal is rendelkezünk, a bajai kórházzal közösen. Ennek keretében folytatjuk a már jól bevált gyakorlatot, amelynek során terepen folytatunk különböző szűrővizsgálatokat, például bőrvizsgálatot, csontsűrűségmérést, és igyekszünk kiszűrni az érszűkületes betegségeket.

Nyitókép: Dr. Úri Emese