2024. június 14., péntek
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Meghallgatjuk a gazdákat

Nyugat-bácskai gazdáknál járt a VMSZ mezőgazdasági csapata

A Vajdasági Magyar Szövetség mezőgazdasági csapata tegnap nyugat-bácskai terepszemlét tartott. Juhász Attila, a szerb kormány mezőgazdasági minisztériumának államtitkára és dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója első állomása Őrszálláson volt, ahol megtekintették a Kurta család szarvasmarha-tenyésztő állományát.

Kurta Arnold elmondta, jelenleg több mint 200 jószággal foglalkoznak, ebből 65 fejőstehén, de bikaborjak is találhatók az udvarban. 

− A család csaknem 50 éve foglalkozik jószágtenyésztéssel, a mostani farm 20 évvel ezelőtt épült, és három testvéremmel együtt dolgozunk. Nem lehet találni vagy csak nehezen találunk munkaerőt. Éppen ezért igyekszünk mindent gépesíteni, mert nehezen győzzük a munkát. Pályázunk, ahol csak lehet, a gépek beszerzésénél eddig a Prosperitati Alapítvány segített a legtöbbet, így sikerült megvásárolni a ventilátorrendszert, az etetőkocsit, különböző kapcsolható eszközöket – sorolta Arnold.

Juhász Attila elmondta, a tavalyi év derekán a minisztérium a gazdák képviselőivel a terepet járva döntött, hogy az állatenyésztésen belül növekedjenek a támogatások.

− Az állatenyésztés terén szinte minden támogatást megemeltünk, ami a törzskönyves tehenek esetében 40 ezer dinárt, a hízóállatok utáni támogatást 22 ezer dinárt jelent, de növeltük a támogatást a törzskönyves kosokra, a kocákra stb. Minden évben kiírjuk a hízóállatok utáni támogatási pályázatot, most zártuk le, folyamatosak a  kifizetések. Minden állatenyésztésben van takarmánytermelés, ami szántóföldi keretek között történik, a területalapú támogatást 18 ezer dinárra, a terület nagyságát pedig 20-ról 100 hektárra növeltük. Itt, Őrszálláson láthattuk, hogy az állomány ellátásához hatalmas mennyiségű üzemanyagra van szükség, így elmondhatom, hogy az idei évtől kezdve lehet igényelni az üzemanyag utáni visszatérítési költséget, ami 100 liter esetén 50 dinárt jelent literenként – fogalmazott Juhász Attila.

Az őrszállási farm megtekintését követően dr. Molnár Viktor ugyancsak a gazdák számára fontos támogatásokról nyilatkozott. Kiemelte, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárságnál jelenleg 12 pályázat nyitott, amelyeknél 60–70 százalékos költség-visszatérítést igényelhetnek a termelők és az állatenyésztéssel foglalkozók is. A kölcsönök általában 5 éves futamidejűek, és 1 százalékos éves kamatlábbal használhatók fel.

− Ami az állattenyésztést illeti, van kölcsönlehetőség tenyészállat vásárlására, minőségi hízóborjak beszerzésére, külön hitel igényelhető a farmi felszerelés vásárlására, pl. etető- és itató berendezések, fejőgépek, de akár villanypásztor vásárlására is. Tavaly jelent meg először, és idén is megjelenik a pályázat minőségi tenyészállat vásárlásához, ugyanakkor a startup pályázatok keretében a fiatalokat támogatjuk abban, hogy saját vállalkozást indítsanak, akár az állattenyésztében, ültetvények telepítésével, fóliasátras termelésben stb. Jelenleg az öntözéssel kapcsolatos pályázat van folyamatban, amely keretében öntözési eszközök vásárlását támogatjuk – mondta Molnár Viktor.

Hodovány Attila alma ültetvénye (Fotó: L . Móger Tímea)

Hodovány Attila alma ültetvénye (Fotó: L . Móger Tímea)

A tisztségviselők Bácskertesen Hodovány Attila almatermesztő ültetvényét, Tumbász Attila gyógynövény- és fűszerpaprika-termesztő birtokát és Fridrik Gábor kertészetét tekintették meg. Hodovány Attila 1992 óta foglalkozik almatermesztéssel.

– Jelenleg egy újabb, 2 hektáros, 2009-es ültetvényen vagyunk, amely nem került rögtön jégháló alá. Kétféle almafajtám van, az idared és a piros delicious. A tavankúti Sufruit hűtőház cég által értékesítem, tehát nagybani piacra kerül. Pályáztam a Prosperitati Alapítványnál is, a jégháló rendszer alapjaira, a Fejlesztési Alapnál pedig konkrétan a jéghálóra –  ecsetelte Hodovány. 

Tumbász Attila megközelítőleg nyolc hektáron termeszt fűszerpaprikát.

– Jelen pillanatban az a helyzet, hogy nem maradt fűszerpaprikánk, idén ez egy kis problémát jelentett, de tulajdonképpen, ami a kapacitást illeti, sokkal többet nem is tudnánk előállítani. Szinte minden pályázati lehetőséget megragadunk, az elmúlt húsz évben talán 17, 18 pályázatunk volt. Ezeknek döntő többségét az utóbbi hat-hét évben a Prosperitati Alapítvány pályázatai teszik ki. Továbbá a tartománynál, a startupon és a minisztériumnál is részt veszünk a pályázatokon –  hangsúlyozta Tumbász. 

A vendégek arról számoltak be, hogy mai útjuk során úgy tapasztalták, legyen szó növénytermesztésről vagy állattenyésztésről, a termelők nagyon aktívak, Nyugat-Bácskában élénk a pályázási kedv. Sikerült a bizalmat megszerezni, köztudatba hozni a különböző pályázati lehetőségeket. Folyamatosan felmérik a terepet, meghallgatják az igényeket, amely információkat aztán beépítenek a különböző minisztériumi, tartományi kiírásokba. Önkormányzati szinten ugyancsak fontos az érdekképviselet, amely a gazdag szolgálatába állhat.

Nyitókép: Juhász Attila és Molnár Viktor az őrszállási vendéglátókkal (Fotó: Paraczky László)