2024. április 18., csütörtök

Gazdafórumok, folyamatos információátadás

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének munkatársai az irodai ügyfélfogadás mellett a téli időszakban gazdafórum-sorozatok formájában is igyekeznek minél több információval ellátni a gazdákat. Mindezek témájában Pilin Endre falugazdász nyilatkozott.

– A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének falugazdászaként dolgozom immár öt és fél éve Bácskertesen (Kupuszinán), öt éve Doroszlón, két éve Szilágyin és egy évvel ezelőtt kezdtem a munkát Gomboson. Mindegyik faluban a helyi közösségek épülete ad otthont a tevékenységnek. Elmondhatom, hogy öt év alatt nagyon sok változást vezettek be az illetékes szervek a gazdaságok regisztrációjával, támogatások igénylésével és a gazdaságok bejegyzésének digitalizációjával kapcsolatban. Nem tudok két egyforma évet felsorolni az ügyintézések tekintetében, ezért bátran állítom, hogy a változások korának a kellős közepén vagyunk. Legalábbis ami ezt a szakmát illeti.

Azt nagyon jól megtanultuk mi, falugazdászok, hogy a beérkező információ csak akkor valós, ha valamilyen hiteles információforrással van alátámasztva, és amíg valamilyen szabálykönyv, határozat, nyilvános felhívás vagy más, hivatalos közlemény nem támasztja alá, addig az információ csak a pletyka szintjén kezelhető.

 Feltételezem, mindezt nem volt egyszerű átültetni a köztudatba…

– Régóta próbáljuk ezt az ügyfelekkel is tudatni, és sokan már meg is szokták, hogyha valamit hallanak, azonnal felkeresnek minket, hogy megbizonyosodjanak az információ hitelességéről. Mi, falugazdászok kivétel nélkül minden esetben csakis a hiteles információkra hagyatkozunk, ezért az ügyfeleink biztosak lehetnek abban, hogy a tőlünk kapott információ mindig megállja a helyét.

 Milyen ismeretterjesztő, közösségi alkalmakat szerveznek az elsődleges feladatok ellátása mellett?

– Az első és legfőbb feladatunk közé tartozik az ügyfeleink informálása, hogy tudják miként tervezzék tevékenységeiket. Igyekszünk a személyes kommunikáció kialakítására, ugyanis a legérthetőbben így tudjuk elmagyarázni az új szabályokat és kötelezettségeket, de természetesen a kapacitásainkhoz mérten telefonon, továbbá az online térben is jelen vagyunk, időnként a média segítségével is igyekszünk tájékoztatást adni az embereknek. Mivel még így is sokan nem kapják meg a kellő információt, vagy nem tudnak mit kezdeni vele, ezért kollégámmal, Turza Szabolccsal Nyugat-Bácska néhány településén Gazdafórumokat tartunk a közeljövőben, illetve szeretnénk ezeket rendszeressé tenni. Tesszük ezt az új szabályokkal összhangban olyan ütemben, amilyenben a kötelezettségek és az információk gyarapodnak. Az első fórum Bácskertesen volt, utána Gombos, Szilágyi, Nemesmilitics, Bácsgyulafalva, Kúla és Zombor. Később más településeket is be szeretnénk vonni a sorozatba. Ezeken a fórumokon a kollégával együtt elmondjuk az alapvető szabályokat, kötelezettségeket, szólunk a törvényről, válaszolunk a kérdésekre, a nem érthető részeket elmagyarázzuk az érdeklődőknek. Biztatok mindenkit, hogy jöjjenek el a fórumokra és tegyék fel kérdéseiket, majd adják tovább az információt.

 Milyen aktualitást, gyakori kérdést, problémát emelne ki a terepi tapasztalatok alapján?

Röviden a jelenlegi szabályokról annyit mondanék, hogy minden változást be kell jelenteni annak bekövetkeztétől számított 30 napon belül. Minden olyan területet be kell jegyezni, amelyet a termelő művel, a nem megművelt területekre nem szabad területalapú támogatást igényelni, a területalapú támogatás a termelőknek jár, nem a földtulajdonosoknak.

Ezekkel és minden más mezőgazdasággal kapcsolatos témával felkereshetnek személyesen az irodákban, illetve a 069/556-5901-es telefonszámon, vagy eljöhetnek a Gazdafórumok egyikére és kérhetik az adott téma magyarázatát – hallottuk Pilin Endre falugazdásztól.