2024. június 14., péntek
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Elkezdődött a Kevi és Tornyos közötti út felújítása

Magyar ügyeinket egy erős magyar érdekképviselet tudja intézni

Elkezdődött a Kevit és Buránysort Tornyossal összekötő, hosszú évek óta nagyon rossz állapotban lévő út felújítása. A munkálatokat szerda délután dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is meglátogatta. Vele tartott Juhász Bálint, a Vajdasági Képviselőház elnöke, Ótott Róbert, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Burány Hajnalka, a VMSZ zentai listavezetője, további jelöltek és Zenta község elöljárói is.

Dr. Pásztor Bálint napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségben azt vallják, hogy a kistelepülések lakóira is nagyon oda kell figyelniük.

– Annak ellenére, hogy az út felújítása közvetlenül csak néhány száz embert érint, közvetve sokkal többek ügye, hiszen a térségben lévő három község településeihez ez a legrövidebb út. Nem normális állapot, hogy nagyon régóta több tíz centiméteres mély kátyúk nehezítik a közlekedést ezen az úton. Éppen ezért a Vajdasági Magyar Szövetség a tartományi szerepvállalásnak köszönhetően 90 millió dinárt biztosított ennek az útnak a felújítására – mutatott rá és megjegyezte, hogy a VMSZ tagjai nem azok, akik egyik pillanatban idevezényeltetik a gépeket, másnap pedig már hűlt helyük.

– Mi befejezzük, amit elkezdtünk. Igaz, hogy sokat kellett várni az útra, de most el fog készülni és ennek mindannyian nagyon örülünk – nyilatkozta dr. Pásztor Bálint.

A delegáció ezt követően a tornyosi Tömörkény István Általános Iskolába látogatott, ahol Vajda Attila iskolaigazgató és a pedagógusok fogadták őket. A vendégek megtekintették a tantermeket és a tornatermet, ahol éppen a magyarkanizsai Vajdasági Birkózó Akadémia kihelyezett tagozatába járó gyermekek edzettek.

Vajda Attila a vendégeket köszöntve elmondta, iskolájuk sajátossága, hogy náluk a világ legszebb nyelvén, magyar nyelven folyik az oktatás és ebben a szellemben próbálják nevelni az ide járó diákokat is. Ehhez pedig sok segítséget kapnak a VMSZ-től, a Magyar Nemzeti Tanácstól, a tartománytól és a zentai önkormányzattól is.

– Ahhoz, hogy ez a sikertörténet folytatódjon, továbbra is sok szeretettel fogadjuk az újabb támogatásokat – jegyezte meg és hozzáfűzte, hogy néhányszor már pályáztak a tornatermük parkettájának a lecserélésére is, de eddig sikertelenül, majd hozzáfűzte, hogy azért tovább pályáznak és reménykednek. Elhangzott, hogy az iskola tornatermét a birkózók és a diákok mellett télen a labdarúgók, valamint az iskola sakkozói is használják, akik nemrég megnyerték a Jó Pajtás sakkbajnokságának a csapatversenyét – mesélte az iskola igazgatója.

(Fotografija Arpada Gergelja)

A VMSZ elnökét a tornyosi iskolában Vajda Attila igazgató fogadta (Gergely Árpád felvétele)

Dr. Pásztor Bálint a helyszínen hangzúlyozta, hogy nem sok olyan iskola van Vajdaság területén, mint a tornyosi, amelyben kizárólag magyar nyelven zajlik az oktatás.

– Ez egy ilyen iskola, és a Magyar Nemzeti Tanács eszközeiből, magyarországi kormányzati forrásokból és tartományi eszközökből, különböző beruházások elvégzésére került sor itt az elmúlt években. Ezúttal megtekintettük az új nyílászárókat és más beruházásokat is – mondta és örömének adott hangot, hogy a magyarkanizsai birkózó akadémia kihelyezett tagozatának is helyet ad az oktatási intézmény, ahol a környékbeli gyermekek birkózhatnak.

Juhász Bálint hozzátette, hogy a tornyosi iskola az elmúlt négy évben mindig fejlődni tudott, volt, amikor a nyílászárókat, és volt, amikor a taneszközöket újították fel és úgy haladtak előre.

Burány Hajnalka zentai listavezető egykoron tanárnőként dolgozott a tornyosi iskolában és hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség számára nagyon fontosak a magyarlakta települések és rámutatott, hogy magyar ügyeinket csak egy erős magyar érdekképviselet tudja intézni. Megjegyezte, hogy a tornyosi általános iskola egy kiemelkedően fontos intézmény, amire a jövőben is oda kell figyelni, és építeni kell.

Nyitókép: Az útfelújítási munkálatok helyszínén (Gergely Árpád felvétele)