2024. június 21., péntek

Csomós csodák Felsőhegyen

Makramé technikával készült tárgyakat állítottak ki Felsőhegyen a könyvtár épületében. A dekorációs elemeket a Könyvtár Kör tagjai készítették A Szakkör programon belül.

Kaszás Ibolya, a civil szervezet elnöke elmondta, ma már nem igen találkozunk makramé technikával készült tárgyakkal, régen azonban nagy népszerűségnek örvendett, leginkább virágtartókat készítettek így.

– Mindannyian virágszeretők vagyunk, ezért is választottuk ezt a programot, hogy magunknak készíthessük el a tartókat. Sajnos ma már nincs olyan személy, akitől elleshettük volna a makramé fortélyait, ezért is örültünk a lehetőségnek. Mielőtt nekiláttunk volna a programnak, páran elmentünk Magyarkanizsára egy kis előképzésre. Ott igencsak megijedtünk, hogy ezt hogyan fogjuk megtanulni, első ránézésre nehéznek tűnt. Később viszont, Mengyán Anikó oktató segítségével, könnyedén és örömmel gyakoroltuk a csomózást. A Szakköri program húsz online tananyagot ölelt fel, amelynek során megtanultuk az alapokat, illetve a különféle csomózási technikákat. Összesen tízen vettünk részt a foglalkozásokon – nyilatkozta Kaszás Ibolya.

 

Az elkészült dekorációs elemeket hétfőn egy kiállításon mutatták be. A korábban említett virágtartók mellett alátéteket, mandala tükröket, mécsestartókat is bemutattak. A megnyitót gazdag művelődési műsor tarkította. A kiállítást június 3-áig tekinthetik meg az érdeklődők a felsőhegyi könyvtárban.

A program támogatói között van a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta község Önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ.

Nyitókép: A résztvevő tagok közül néhányan (Kaszás Ibolya felvétele)