2024. május 18., szombat

Thurzós diákok is segítik a Lajkát

Kutyaeledelt vásároltak az összegyűjtött pénzükön

A Thurzó Lajos Általános Iskola kisdiákjainak egy csoportja szerda délután a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete tanyájára látogatott, hogy adományukkal lepjék meg a zentai állatvédőket és az általuk gondozott házi kedvenceket. 
A diákok közül Bálint Kinga, a 4. b osztály egyik tanulója elmesélte, hogy a karácsonyi vásáron saját kezűleg készített karácsonyi díszeket, könyvjelzőket, gyermekek számára hasznos dolgokat árultak, és úgy gyűjtöttek pénzt, majd elgondolták, hogy jótékonysági célra használják fel. Eldöntötték, hogy kutyaeledelt vásárolnak a menhelyen gondozott, a gazdáik által elhagyott, elcsatangolt kutyusoknak. A thurzós diákok az így szerzett bevételükből 55 kilogramm kutyaeledelt vettek, amit most át is adtak a lajkásoknak. 
Bálint Kinga hozzátette, hogy iskolájukban korábban a népkonyhának is gyűjtöttek, úgy, hogy az iskola diákjai közül mindenki élelmiszert, tartós élelmet vitt a rászorulóknak, és az idősek között szétosztották. A menhelyre látogató kisdiákok a felelős állattartás fontosságát hangsúlyozták. Közülük Szereda Viktória elmondta, hogy odahaza van egy Molly névre hallgató kutyájuk, négy papagájuk és egy nyuluk is. 
– Mindennap etetjük a házi kedvenceinket, a kutyusunkkal naponta sétálunk és játszunk. Megérdemlik, hogy foglalkozzunk velük, mert ha ezt nem tennénk, akkor nem éreznék jól magukat – mesélte, és hozzáfűzte, hogy természetesen be is csipezték a kutyusukat. A kislány arról is beszélt, hogy az örökbe fogadott kutyát semmiképpen sem szabad kicsapni. Elmondta, hogy még az örökbefogadás vagy a házi kedvenc megvásárlása előtt végig kell gondolni, igazán akarjuk-e a kutyust, emellett pedig ha nem szeretnénk kiskutyákat, akkor ivartalanítani kell.
A diákokat Lengyel Zsófia, a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének aktivistája fogadta. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az adomány sokat jelent számukra, mindig nagy szükségük van ilyesmire, ugyanis az általuk gondozott kutyákra körülbelül napi 5 kiló tápot kell számolniuk, ami persze attól függ, hogy mennyi védencről gondoskodnak éppen. Hozzátette, hogy most naponta 6–7 kiló táp is elfogy, mert jelenleg mintegy harminc házi kedvencet, jórészt kutyát gondoznak, ugyanakkor néhány macska is él náluk. Sajnos a kutyusok közül némelyik már öt, sőt nyolc éve is a védencük. A lajkás aktivista hozzátette, hogy akadnak pillanatok, amikor úgy tűnik nekik, hogy felelősségteljesebben viselkednek a zentaiak a házi kedvenceikkel, viszont néha naponta újabb kutyák kerülnek az utcára, és vannak közöttük olyanok is, amelyek csipesek, mégsem tudják előkeríteni a gazdájukat.
– Az örökbefogadás iránt tavasszal valamelyest nagyobb az érdeklődés, télen meg szinte senki sem akar örökbe fogadni egy kedvencet. Néha szinte hetente örökbe adunk egy kutyát, aztán hónapokon át egyet sem – magyarázta az aktivista. Elmesélte azt is, hogy jelenleg a szokásos teendőik mellett, vagyis a kutyák ellátása mellett rengeteg munkával szembesültek, mivel a tanyán füvet kell nyírni, fákat és bokrokat is ültetnek, hogy néhány éven belül megfelelő zöld környezetet sikerüljön kialakítaniuk. 

Nyitókép: Horváth Zsolt felvétele