2024. április 20., szombat

A népzene szeretetében

A Tisza menti népzeneoktatási hálózat félévi vizsgabemutatóját tartották Zentán

Cikkünkhöz GALÉRIA is tartozik.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet koordinálásával a Tisza mentén hét településen folyik hangszeres népzenei oktatás. Zentán kívül Felsőhegyen, Tornyoson, Moholon, Magyarkanizsán, Csókán és Tiszaszentmiklóson tanulhatnak a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A már több éve tartó munkának egyik fontos állomása, hogy az év elején az oktatás résztvevői félévi vizsgabemutatót tartanak a Zentai Magyar Kamaraszínházban. Ilyenkor minden településről eljönnek a csoportok és a szólisták, hogy a tanárok jelenlétében bemutassák, mennyit fejlődtek az elmúlt időszakban. Az idei vizsgabemutatóra vasárnap délelőtt került sor. Több mint száz résztvevő lépett színpadra csoportban vagy egyénileg, és adta elő azt a csokrot, amit előtte hosszú hónapokon át gyakorolt.
Juhász Gyula, a Tisza menti népzeneoktatási hálózat egyik koordinátora elmondta, hogy ez nagyon fontos esemény a tanulóknak, ugyanis az összes tanár előtt kell színpadra állniuk, és elmuzsikálniuk a begyakorolt dallamokat. 
– Sokat készülnek rá, és igyekszik mindenki kihozni magából a legjobbat. Ez egy megerősítés számukra, hogy jó úton haladnak. A vizsgabemutatóra a csoportok saját csokorral készülnek, amelyet aztán az év folyamán többször is bemutatnak. Szóval minden csoportnak kell, hogy legyen a tarsolyában egy olyan csokor, amivel bármikor fel tud lépni, amit bemutathat, ha felkérés érkezik. Fontos, hogy hiteles legyen, hogy ne keverjék össze a tájegységeket. A vizsgán a tanárok értékelik a hallottakat, mindenki jegyzetel, és aztán összegezzük a meglátásainkat. Videófelvétel is készül róluk, így azt is visszanézhetjük, újrahallgathatjuk. A képzés résztvevőivel tizenkét oktató foglalkozik, és sokan közülük több településen is tanítanak. Mindenhol a művelődési egyesületekkel közösen dolgozunk, az ő termeikben folyik az oktatás, és mindent megbeszélünk velünk, úgy működünk. Sokféle hangszer közül választhatnak az érdeklődők. Tanulhatnak brácsázni, hegedülni, nagybőgőzni, tamburázni, parasztfurulyázni, citerázni és énekelni is. Kezdőkkel, haladókkal, kicsikkel, nagyokkal egyaránt dolgozunk. A képzés körülbelül négy és fél éve folyik, és az a legfontosabb küldetése, hogy megőrizzük a hagyományainkat. Fontos a gyerekekkel megszerettetni a népzenét, mert így van rá esély, hogy ők is továbbadják a saját gyerekeiknek – mondta Juhász Gyula.
A Tisza menti népzeneoktatási hálózattal együttműködő egyesületek a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület, a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör, valamint az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör.
A képzést a Csoóri Sándor Alap támogatja. 

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele