2024. április 20., szombat

Képzőművésznők találkozása

A Zentai Alkotóházban péntek este megnyílt Balló Andrea szegedi és Mezei Erzsébet zentai képzőművész közös kiállítása. A két képzőművész által kiállított alkotások sajátos hangulatot árasztottak az Alkotóház kiégett reflektorai okozta félhomályban.

Mezei Erzsébet napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy téli, közös kiállítások ötlete évekkel ezelőtt merült fel benne, amikor is Suzan Uğurluçam antalyai festővel, művészettörténésszel Impressziók címmel közösen állított ki ezen a helyen.

– Nagyon érdekes volt, mert az ő színvilága erőteljesen mutatja meg Antalya színeit, fényeit, és illatai is erőteljesek. Az enyémek viszont „vajdaságiasan” visszafogottak – mesélte. Megjegyezte, hogy ekkor merült fel benne: tradíciót teremt ezekkel a közös kiállításokkal. A zentai képzőművész a következő ilyen kiállításon Sáli Róza szegedi képzőművésszel állított ki, aki pasztellképeket mutatott be. Az idén pedig Balló Andreát kérte fel, hogy legyen partnere a kiállításon.

– Mindig azokkal az emberekkel, képzőművészekkel állítok ki a Találkozás címet viselő kiállításokon, akik a Nemzetközi Képzőművészeti Műhely munkájában is részt vesznek – mondta Mezei Erzsébet.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Balló Andrea ez idáig összesen háromszor járt Zentán, ami kapcsán elmondta, hogy óriási élmény volt itt tartózkodni. 

– Erzsike munkái engem mindig nagyon inspirálnak, és nagyra tartom alkotásait, rokonságot érzek vele. A visszafogott színvilágával, kompozícióival, és emberileg is nagyon közel állunk egymáshoz – jegyezte meg a szegedi képzőművésznő.

Balló Andrea a saját alkotásairól azt vallja, hogy belülről fakadnak. Meggyőződése, hogy az őszinte művészet az igazi művészet. 

– Az én képeim általában sötétek, de mindig feltűnik rajtuk a fény – magyarázta és elmondta, hogy a Zentán kiállított művei Menekülés címmel foglalhatóak össze.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Nyitókép: (Fotó: Gergely Árpád)