2024. április 24., szerda

Neumann-elődöntő volt Zentán

A vajdasági elődöntőben 43 csapat mérte össze tudását

Szombaton délelőtt zajlott le a 20. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny vajdasági elődöntője a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban és Kollégiumban. A versenyt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium és a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium hirdette meg általános és középiskolás diákok részére. A verseny célja, hogy az informatikát kedvelő tanulók számára lehetőséget biztosítson tehetségük kibontakozására az általuk elkészített pályamunkák bemutatásával.
Az eseményt hivatalosan Csikós Pajor Gizella, a gimnázium igazgatója nyitotta meg. Köszöntötte a jelenlévőket, valamint ismertette a napi programot, és sok sikert kívánt mindenkinek. A megnyitóra a tanulók ötletesen életre keltettek különböző számítógépes alkalmazásokat, amelyeknek köszönhetően vidám hangulat alakult ki a teremben, ezáltal oldódott a verseny előtti feszültség.
Esztelecki Péter szervező elmondta, hogy 43 csapat jelentkezett a versenyre Vajdaság számos pontjáról.
– Nagyjából 60–70 diák érkezett ma hozzánk, még mi sem számítottunk ilyen sok nevezőre. A diákok különböző kategóriákban nevezhettek be, úgymint alkalmazói programok, játékprogramok, megépített (digitális) automata berendezés (hardver) és vezérlése (szoftver), számítógépes grafika, animáció és számítógéppel támogatott tervezés. Az egész versenyt a tanárok és a bolyais diákok közösen szervezték. A tanulók a szponzorok felkeresésében is részt vettek, és itt a verseny körül is mindenben segítenek – mondta a szervező.
Faragó Szabolcs, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium végzős diákja elmondta, hogy két kategóriában indult a Neumann-versenyen.
– Egy animációs filmmel, valamint egy adatkezelési webalkalmazással készültem, amely a madárgyűrűzésnek az adatkezelési részét egyszerűsítené azzal, hogy beszédfelismeréssel lehet majd bevinni az adatokat. Azért választottam ezt a témát, mert évek óta madarászom, és tudom, hogy a papírra lejegyzetelt adatokat később egy Excel-táblázatba kell bevinni, és ez hatalmas munka. Ilyenkor fennáll a hibalehetőség, valamint az adatok is csak évente kerülnek be az adatbázisba, ezáltal nem lehet egyből visszakérni a befogási adatokat. Ez szerintem így nem a legjobb, és erre szeretnék megoldást eszközölni – fogalmazott a tanuló.
Arról, hogy a vajdasági elődöntőből ki jut tovább a szekszárdi nemzetközi döntőbe, a magyarországi zsűri dönt a vajdasági verseny eredményei alapján. A továbbjutókat március 4-ig értesítik.
 

Nyitókép: A tanulók életre keltették az alkalmazásokat (Gergely Árpád felvétele)