2024. július 20., szombat

A 21. században is fontosak őseink hagyományai

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megnyílt a VMMI és a Hagyományok Háza Hálózat által az idei év folyamán megrendezett kézműves tanfolyamokon készült alkotásokat bemutató kiállítás.

A rendezvényen Kovács Nádi Karolina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és Hagyományok Háza Hálózat munkatársa, a kiállítás szerkesztője üdvözölte a jelenlévő alkotókat és a látogatókat.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A VMMI munkatársa egyben beszámolt az év folyamán megrendezett tanfolyamokról és ezek résztvevőinek oklevelet osztott ki.

Elmesélte, hogy elsőként, még a tavalyi adventi időszakban a fazekas tanfolyamot indították el, amikor a karácsonyi ünnepekre hangolódva apró díszeket és ajándéktárgyakat készítettek, majd pedig ez év januárjában a Rozetta Kézműves Társasággal közösen üzemeltett műhelyükben a résztvevők képzését is elindították. A Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósult képzés az év közepéig tartott és hat tanuló tette le az Orcsik Csaba fazekas és iparművész és Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató előtt az elméleti és a gyakorlati vizsgát.

– Kitartó fazekasaink azóta is látogatják a műhelyt – jegyezte meg Karolina és hozzáfűzte, hogy hamarosan megismétlik a tanfolyamot.

 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Ezt követően négy hétvégén keresztül 64 órás, kosárfonó tanfolyamot is megrendeztek Temerinben és az ezen készült alkotásokat December 23-án mutatják be a Temerini Alkotóházban. E képzés résztvevőit Kovács Zoltán kosárfonó, iparművész oktatta.

A bútorfestő tanfolyamot az idén először szervezték meg tartományunkban, de ennek ellenére hatalmas érdeklődés övezte, ugyanis egy nap alatt betelt a létszám – mesélte Karolina és elmondta azt is, hogy azóta sem lankadt a tanfolyam iránti érdeklődés, ugyanis már a jövő évi képzésre is betelt a résztvevők száma. E tanfolyam vezetője Ament Éva és népi iparművész szakoktató volt és Guszti Katalin és Szabó Andrea bútorfestők segítették a munkáját.

Az idei kiállításon a viseletkészítők is bemutatták munkáikat. Velük kapcsolatban Kovács Nádi Karolina elmondta, hogy számukra ugyan az idén nem szerveztek képzéseket, hanem szükség szerint mentorálásokat.

– Ők már egy összeszokott profi csapat, akik csoportosan és egyénileg is sikert sikerre halmoznak –mondta Karolina és hozzáfűzte, hogy nagyon büszkék rájuk. A zentai kiállításon egyébként a vajdasági viseletkészítők mellett néhány kárpátaljai alkotó ruháit is kiállították.

A kiállítást Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI megbízott igazgatója nyitotta meg.

A kiállításmegnyitó előtt Interaktív könyvtárhasználati foglalkozást is szerveztek a VMMI könyvtárában, amelyen az intézet könyvtárában elérhető néprajzzal, népművészettel, kézművességgel kapcsolatos forrásanyagokat mutatták be az érdeklődőknek.

A kiállítást december 7-éig tekinthetik meg az érdeklődők a VMMI munkaidejében, hétköznaponként 7–14 óráig.

A kiállításról készített színes beszámolónkat napilapunk Közelkép rovatában olvashatják majd a héten.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele