2024. július 15., hétfő

Ma kezdődik az EXIT

Ma este nyitja meg kapuit az EXIT fesztivál, a készülődés már legalább egy hete lázasan tart. Újvidéket ellepték a turisták, a rekkenő hőség nem tántorítja el őket attól, hogy felfedező sétákat tegyenek a belváros kis utcáiban, hangulatos kávézóiban. Izgatottan várják a következő napokat, ők azok, akik világszerte a legjobb módon népszerűsítik országunkat.

A szállodák és a panziók szobáit már rég lefoglalták. Az idén a buli az előző évektől eltérően öt napig tart. A fesztivál nagyszínpadát Nikola Tesláról nevezték el, mivel a nulladik, azaz a fesztivál első napja Tesla születésnapja. Ma este fellépnek az eurovíziós dalfesztivál szerb és horvát képviselői, Teya Dora és Baby Lasagna. A nagyszínpad a napokban helyet ad még olyan világhírű előadóknak is, mint a Black Eyed Peas, John Newman vagy a Rudimental...

Annyi biztos, hogy Újvidéken mindenütt – nem csak a várban és környékén – nagy embertömeg nehezíti majd a közlekedést, 2000-től mostanáig nagyjából 2,7 millióan vettek részt az EXIT-folyamatban. A felmérések szerint tavaly több mint kétszázezren szórakoztak a várban, ezernél is több fellépő kápráztatta el őket. Több mint 120 országból érkeztek, és az idén sincs ez másképp.
A táborozók már tegnap megjöttek, felállították sátraikat a Strand végében, ahol az idén is egy külön, elkerített részt jelöltek ki számukra. Belépőjegyek még kaphatóak, most már 3690 dinárért. Ez egyszeri belépésre szól. Az összes napra szóló bérleteket már szétkapkodták.

 

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Az EXIT fesztivál tehát évről évre egyre tömegesebb és egyre népszerűbb, jövőre már megünnepelheti a 25. születésnapját.
A rendezvény minden nyáron drasztikusnak tűnő, ideiglenes változásokat eredményez, a nagy érdeklődés miatt számos módosítás történik a városi élet területein. Így például éjjel is járnak a 3-as és a 9-es buszok Péterváradra, szükség esetén külön buszjáratokat is indítanak.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Megváltozik a parkolási rend, a pókszolgálat munkaideje, a rendőrjárőrök száma, és sorolhatnánk tovább. A legnagyobb túlterhelés azonban a vendéglátóipart érinti, a legtöbben már idejében lefoglalták azt a szállást, ahol majd álomra hajthatják fejüket a hosszú, kimerítő tánc után. Sok lakóépületben ilyenkor pár napra beköltöző idegenekkel találkozunk, a fesztivál idejére ugyanis az újvidékiek egy része „elmenekül” a városból, és lakhelyét néhány napra átengedi a bulizóknak.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Nyitókép: Ótos András felvétele