2024. június 20., csütörtök
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Nemzeti értékeink nem ismernek határokat

Három Kiss Márta, három ország, három nemzedék

Képzőművészeti kiállítás nyílt a Vajdasági Képzőművészek Egyesületei Szövetségének újvidéki galériájában. A tárlat különlegessége, hogy három különböző országban élő és alkotó, Kiss Márta nevű festőművész képeiből állt össze.

A kiállítás tematikáját még 2008-ban álmodta meg az újvidéki Butterer Kiss Márta, aki felkutott egy budapesti, majd egy szlovákiai Kiss Márta nevű festőművészt.

A kiállítást Ninkov Olga művészettörténész nyitotta meg, és kiemelte azt, hogy a Mártákat a nevükön kívül a műveikben megjelenő természet iránti szeretet és a humáncentrikus látásmód is összeköti.

– Mindig is úgy hittem, hogyha nevet adunk a gyermekeinknek, egyfajta energiát is kapnak tőlünk. Emiatt rákerestem a saját nevemre az interneten. Kíváncsi voltam arra, hogy hányan vagyunk, akik művészettel foglalkozunk, mivel a Márta névben benne van az „art”, azaz „művészet” szó. Ráakadtam egy zágrábi Kiss Mártára, aki művészettörténész és egy budapestire is, aki festőművész. Szerettünk volna hárman összehozni egy kiállítást, de ez a projekt végül abbamaradt. Később egy romániai táborban voltam, ahol véletlenül megtudtam, hogy Szlovákiában is van egy Kiss Márta nevű festő, rögtön tudtam, hogy ő a harmadik, és felkerestem őt. A mostani kiállításon a három festőművész Kiss Márta alkotásai vannak, tehát a budapesti, szlovákiai és az én műveim. Hármunk nevével kiírtuk az ART szót, az első az A, amely én vagyok, mivel minden itt kezdődik, Újvidéken – mondta Butterer Kiss Márta.

A budapesti Kiss Márta képein is nagy szerep jut a természetnek, akárcsak a nők és a nőiesség megjelenítésének.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

 – Mindig is humánközpontúak voltak a képeim, foglalkoztatott az ember és a természet viszonya, de sokszor ezek szimbolikus alakokként mutatkoznak meg a képeimen. Tizenhat évvel ezelőtt keresett fel az újvidéki Kiss Márta, és természetesen vevő voltam az ötletre. Már találkoztam vele előzőleg is, de így hárman most jöttünk össze először. Nagyon hálás vagyok azért, hogy megszervezte ezt a kiállítást – mondta a budapesti Kiss Márta.

A három országon kívül három generáció is találkozik a kiállításon. A legfiatalabb a felvidéki Kiss Márta.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

– Monumentális festő vagyok, és a képeimet igyekszem egy az egy arányban festeni, nem kicsinyítek. Emiatt csak egy portrét tudtam magammal hozni, Josephin Kaiser művésznőről. Leginkább természetközeli anyagokkal dolgozom, mivel a művészetem egyik kiindulópontja a csallóközi táj. Nagyon ragaszkodom a szülőföldemhez, és ebből inspirálódom. Nem győzöm megköszönni az újvidéki Kiss Mártának, hogy ilyen alaposan megszervezte ezt a kiállítást.  Bízom benne, hogy hamarosan meg fog valósulni egy hasonló Felvidéken és Magyarországon is, mivel itt, Újvidéken elindult egy dominósor, amit kár lenne megszakítani – véli a szlovákiai Kiss Márta.

A megnyitón jelen voltak a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is, mivel többek között ők támogatták a kiállítás megvalósulását.

– Butterer Kiss Márta az újvidéki pedagógusok egyik gyöngyszeme. Ezt felismerve a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki városi szervezete, őt javasolta a tartományi kormány Dositej-díjára. Munkássága valóban példáértékű. Mikor Márti megkeresett minket azzal, hogy kiállítást szeretnének szervezni, méghozzá három Kiss Márta műveiből, mindenféleképpen szerettük volna felkarolni, hiszen az üzenete ennek a kiállításnak az, amit mi nemcsak most, a kampány ideje alatt, hanem egyébként is vallunk: hogy a művészet nem ismer határokat. Mi azt mondjuk, hogy a nemzeti értékek nem ismernek határokat. Magyarországnak a nemzeti politikája értelmében a határon túli magyarok épp annyira az összmagyarsághoz tartoznak, mint az anyaországban élők. A kiállítás egy üzenet a magyarság számára, mi pedig a VMSZ Újvidéki Városi szervezeteként arra kérünk mindenkit, hogy június 2-án, amikor az önkormányzati választások lesznek, feltétlenül támogassák a VMSZ Pásztor Bálint nevével jelzett listáját, hiszen csak így tudjuk majd az elkövetkező négy évben segíteni mind az újvidéki művelődési, mind az oktatási intézmények munkáját azért, hogy jó legyen újvidéki magyarnak lenni – hangsúlyozta Vicsek Annamária, a VMSZ Újvidéki Városi szervezetének elnöke.

A megnyitón Miroslav Jovančić művész egyedülálló hegedűs performanszát élvezhették a jelenlévők, a kiállítás május 30-áig ingyenesen látogatható.

 

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele