2024. május 18., szombat

Felelősségtelen quadosok a Fruška gorán

A nemzeti park területén már jó ideje komoly problémát jelentenek a felelősségtelen quadozók és motorkerékpárosok. A kirándulók biztonságának veszélyeztetése mellett a környezetet is károsítják. A Hegyi Mentőszolgálat illetékesei több alkalommal is felhívták a figyelmet a quadok felfordulása miatti beavatkozások gyakoriságára. A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület tagjai pedig a madarak nyugalmának megzavarására figyelmeztettek, amit a quadok zaja okoz.

A Fruška gora Nemzeti Park Közvállalat igazgatósága emlékezteti a látogatókat, hogy a nemzeti park területén tilos az aszfaltúton kívül motorkerékpárral és quadokkal közlekedni, ez törvénnyel büntetendő cselekmény. A közlemény szerint a törvényben foglalt előírások kulcsfontosságúak a természet, a növény- és állatvilág megőrzéséhez.

– A quadokkal és motorkerékpárokkal való közlekedés az aszfaltúton kívül veszélyt jelent a park többi látogatója számára, károkat okoz a környezetben és megzavarja az állatokat. Az erdőkről szóló törvény 51. fejezetének 1. bekezdésének 3. pontja értelmében tilos a gépjárművekkel való közlekedés az erre a célra kijelölt utakon kívül, ez alól kivételt képeznek a nemzeti park szolgálatainak járművei – emlékeztetnek a közvállalat illetékesei.

Hangsúlyozták, hogy a Fruška gora Nemzeti Park látogatóinak biztonsága első helyen áll.

– Elengedhetetlen a figyelmes vezetés, a sebességkorlátozások betartása, különösen a park azon részein, ahol nagyobb számú gyalogos, vagy kerékpáros tartózkodik. Azt tanácsoljuk a quadozás és motorkerékpározás szerelmeseinek, hogy tájékozódjanak a Fruška gora Nemzeti Park területén való közlekedés előírásairól és szabályairól – áll a közleményben.
Emlékeztetnek arra is, hogy a sebességkorlátozás túllépése törvényileg büntetendő.

– A quadok és motorkerékpárok rendszámtábla nélküli vezetése a személyazonosság eltitkolásának minősül, ami törvénysértést jelent – tették hozzá az illetékesek.

 

Nyitókép: pixabay.com