2024. április 20., szombat

Evolúció rükvercben

Kontraszelekció – ha jól emlékszem, megboldogult J. Garai Béla, a mindenkori vajdasági, magyar újságírás talán legkiemelkedőbb alakjának egyik cikkében találkoztam ezzel a szóval.

Az a heti Tűlevél (a virtuális rovat neve) azt hiszem az akkori, politikai káderek képzettségének színvonalesését taglalta és gondolom, hogy amiatt jegyeztem meg a kifejezést. Akkoriban ugyanis elfogult ellenzéki voltam, a szó minden értelmében: Ha azt mondták jobb, én azt mondtam bal. Ha azt mondták, mákos, én azt mondtam, túrós.

Most újra az imént leírt szó motoszkál a fejemben, újból, miután mind politikailag, úgy gasztronómiailag is, konszolidálódtam (értsd, apolitikus és mindenevő lettem). Kontraszelekció – a kifejezést most abban a cégben uralkodó viszonyokra vonatkoztatom, amelyikben eddig dolgoztam. Ugyanis, egy hónapja adták át azt a szép, elbocsátó üzenetet, amelyben munkafeleslegként leírtak, mert „túl sokba kerülök” a cégnek.
Szerencsére, gyorsan sikerült másik állás után néznem, így tovább tudom finanszírozni a házrenoválást és a bankkölcsönt, tehát sem a mesterek, de még a banki alkalmazottak sem fognak meglincselni azért, mert egy cégben minden jel szerint jobban csináltam a munkám, mint ahogy azt meg tudták fizetni, és ezért elbocsájtottak.

Nos, megtörténik ilyesmi. Ebben a gondolatfuttatásban nem akarom a volt munkaadómat köpködni azért, hogy kisemberként jobban érezhessem magam. A köpködésre ott van a Facebook. Inkább arra szerettem volna rámutatni, hogy a kontraszelekció gyakorlatilag munkahelyi népbetegséggé vált.

Menedzser menedzser hátán, fontoskodóbbnál fontoskodóbb titulusok, a tanácskozások egymást követik, a szakemberek pedig belevesznek a bürokrácia vagy a szerbiai magánszféra sokszor botrányos útvesztőjébe.

Az utóbbiról talán nem is nekem kellene szólnom, hiszen jobbára olyan cégeknek dolgoztam eddig, amelyeknek csupán belföldi képviselete van. Viszont, ahogy a Tankcsapda is megénekelte „nyugati a reklám, magyar a nóta,” a firma iehet külföldi, de a hazai menedzsmentet kilométerekről ki lehet szagolni, mint a döglégy a sz…, mindegy.

Jelen pillanatban a cégben több menedzser van mint szakember (értsd, melós). Így fogják magukat kihúzni a lekvárból.
Sok sikert hozzá. Hofi már régen megmondta: Ha nem megy a kupleráj, nem a bútorokat kell kicserélni…