2024. június 24., hétfő

A község magyarságának szolgálatában

Fennállásának 17. évfordulóját ünnepelte a Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai szervezete

Pénteken este Törökkanizsán a Branislav Nušić Könyvtár dísztermében ünnepelte megalakulásának 17. évfordulóját a VMSZ Törökkanizsai Szervezete. Az alkalmi műsorral egybekötött fogadáson részt vett Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke, Juhász Attila, az Intéző Bizottság tagja, Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi szervezet elnöke, Ótott Róbert, a törökkanizsai helyi szervezet elnöke, Jaksa Róbert, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, valamint a párt helyi és környékbeli képviselői.
Az ünnepség elején néma főhajtással emlékeztek meg Pásztor Istvánról, a párt korábbi elnökéről.

 

Pásztor Bálint ünnepi beszédében méltatta a VMSZ törökkanizsai szervezetének kiemelkedő munkáját, fotó: Gergely Árpád

Pásztor Bálint ünnepi beszédében méltatta a VMSZ törökkanizsai szervezetének kiemelkedő munkáját, fotó: Gergely Árpád

A jelenlévőket Ótott Róbert köszöntötte és elmondta, hogy 2007. február 5-én a törökkanizsai magyar közösség életében mérföldkőnek számító változás következett be.
– Megalakult a VMSZ helyi szervezete, amely reményt adott az itt élő magyarságnak, hogy végre lesz egy olyan politikai erő, amely az érdekeit érvényre tudja juttatni és jobbá tudja tenni a mindennapjaikat. A polgárok bizalmát elnyerve, az önkormányzati szerepvállalástól nem megijedve, tettre kész csapatot építve, kitartó áldozatos munkával az elmúlt időszakban olyan eredményeket sikerült elérnünk, amelyekről akkor még talán álmodni sem mertünk. A kezdetekben a hivatalos nyelvhasználat, a magyar nyelvű tájékoztatás, az oktatás és a kultúra területén sikerült elérnünk a törökkanizsai magyarság számára fontos eredményeket. Ezek közül az egyik legjelentősebb a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület székházának megvásárlása és felújítása volt, amely a 2013-as átadása óta mind a mai napig meghatározó szerepet tölt be közösségünk életében – fogalmazott a helyi szervezet elnöke.
Ótott Róbert beszéde további részében a még elért eredményeket ismertette, valamint rámutatott a civil és kultúrális szervezetek munkájára, továbbá beszámolt a legjelentősebb rendezvényeikről is. Kiemelte, hogy 17 évvel ezelőtt nem lobogott a magyar zászló a községben, valamint a települést jelző táblán is csak Novi Kneževac állt, ám mára már olvasható a táblákon a Törökkanizsa felirat, valamint nemzetünk zászlaja is szabadon lobog a községben.
 

Újhelyi Nándor, a VMSZ törökkanizsai községi szervezetének elnöke, fotó: Gergely Árpád

Újhelyi Nándor, a VMSZ törökkanizsai községi szervezetének elnöke, fotó: Gergely Árpád

A szót Újhelyi Nándor vette át és beszédében rámutatott arra, hogy vannak a teremben olyanok, akik abban a megtiszteltetésben részesültek, hogy jelen lehettek az alakuló ülésen, s vannak olyanok is, akik később váltak e szervezet oszlopos tagjaivá.
– Ki-ki a maga módján fogalmaz meg gondolatokat s őríz emlékeket a 17 évvel ezelőtti történésről, ám abban mindenki egyetért, hogy a közösségünk számára sorsdöntő pillanatról, meghatározó eseményről beszélhetünk, mert ki kell mondanunk, hogy  mindenekelőtt kivételes bátorság és elszántság jellemezte és vezérelte az alapító tagokat, hiszen tudjuk, milyen politikai viharok dúltak  itt, Törökkanizsán az 90-es évek elején, amelyek azt követően még évekig beárnyékolták az itteni magyar emberek mindennapjait. Ma nemcsak születésnapot, de évfordulót  is ünneplünk. Születésnapot ünneplünk, hiszen azon a februári napon megszületett annak a lehetősége, hogy a helyi VMSZ,  egyedüli magyar politikai érdekvédelmi képviseletként az itteni magyar közösség életében gyökeres változások megindítója és megvalósítója lehessen. Évfordulót pedig azért ülünk ma, mert szervezetünk élt azzal az eséllyel, melyet a megalakulás létrehozott, s ezek után évről-évre folyamatosan megküzdve a nehézségekkel, hátráltató tényezőkkel, értékeset, és a lehetőségekhez mérten - illetve azokkal összhangban  maradandót hozott a magyar közösség életében. A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai szervezete: teremt, változtat, segít, kiáll, alkot, összefog, jövőt álmodik. Merészen, bánsági módra, itt, a Torontálban – fogalmazott Újhelyi Nándor.

Torta készült a születésnapra, fotó: Gergely Árpád

Torta készült a születésnapra, fotó: Gergely Árpád

Az ünnepség folytatásában a pulpitust Pásztor Bálint vette át és gratulált a VMSZ törökkanizsai szervezetének tagjainak, valamint rámutatott arra, hogy hamarosan megünnepelhetik a szervezet nagykorúságát.
– Nagyon sokat kell dolgozni a következő egy évben. Így volt ez mindig a múltban is, de ez a törökkanizsaiaknak soha nem okozott problémát, akkor sem ha közéletről, politikáról, vagy mezőgazdaságról volt szó. Az elmúlt 17 év során a törökkanizsai szervezet a VMSZ-en belül az egyik legsikeresebb szervezetté vállt – mondta Pásztor Bálint.
A VMSZ megbízott elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy a megalakuláskor is jelent volt és azóta nagy utat futott be a VMSZ egésze és a törökkanizsai szervezet is.
– A környéken utoljára itt alakult meg a VMSZ, legalábbis a községek összehasonlításában. A kezdetekben az is célkitűzésnek számított, hogy kiírják magyarul, hogy Törökkanizsa. A helyi szervezet mindig kimagasló munkát végez, ezért szeretném nekik megköszönni a kemény munkát és arra buzdítani őket, hogy a jövőben is ilyen sikeresen képviseljék és szolgálják a magyarságot itt Törökkanizsa községben – mondta Pásztor Bálint.

Nyitókép: Az egybegyűltek, fotó: Gergely Árpád