2024. június 24., hétfő

Kultúránk ünnepe

Törökkanizsán alkalmi műsorral emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról

Szombaton este a szinte teljesen megtelt törökkanizsai színházteremben a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület szervezésében ünnepi megemlékezést tartottak a magyar kultúra napja alkalmából. Az egybegyűlteket Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte. Beszédében a szülőföldhöz való ragaszkodást, a magyarság fontosságát és a közösség erejét hangsúlyozta, majd átadta a színpadot a fellépőknek. Először a Fokos Zenekar vette birtokba a színpadot, majd Mihók Attila citerázását hallhatta a közönség. A folytatásban a Tiszácska leánykar és az Ödrögcsáklya táncegyüttes produkciójára került sor.

Az egybegyűlteket Sutus Áron köszöntötte (Gergely József felvétele)

Az egybegyűlteket Sutus Áron köszöntötte (Gergely József felvétele)

Kovács Magdaléna, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke kiemelte, hogy a Rítusok táncjátékot mutatták be a törökkanizsai színházteremben.

– A Levendula Népi Kézműves Műhely Ördögcsáklya táncegyüttese és a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszácska leánykara az ősi rítusok világából merítettek ihletet. A magyar néphagyományban jelen lévő ráolvasások, rontások, archaikus imák és népi kuruzslások gazdag forrásanyagából állították össze produkciójuk cselekményét. A táncok egy külön történet köré épülnek az egyszerű ember életéből. A fiatalok az érzelmek és az elvárások feszítő ereje mögötti szépség kereséséről és a hit megtartó erejéről mesélnek produkciójukban. Neves szakemberek munkáját vették igénybe. Közreműködött az óbecsei Fokos Zenekar, Táborosi Margaréta színpadi rendező, Kádár Ignác és Nagypál Anett táncoktató-koreográfusok, valamint Mihók Attila és Jovánovity Patyerek Réka – mondta az egyesület elnöke.

Az eseményen többek között részt vett Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke, Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Jerasz Anikó, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ megbízott igazgatója, valamint a helyi VMSZ számos képviselője. A műsort támogatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Csoóri Sándor Alap.

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt tekinthető meg

Nyitókép: Kiváló előadást láthattak a törökkanizsaiak (Gergely József felvétele)