2024. április 17., szerda

Falunap Majdányon és Rábén

Számos kiváló programmal várták a helyieket és a környékbelieket

Szombaton délután ismét megszervezték a Majdany–Rábé Helyi Közösségi Napokat. A falu ünnepségnek a focipálya és a környéke adott otthont. Hangulatos pörkölt főzőversennyel kezdődött az ünnepség, amelyre több mint 35 környékbeli csapat nevezett be. Amikor odaértünk, már javában főtt a pörkölt a bográcsokban, és az egyik sörsátorban sikerült elcsípnem a helyi közösségi elnököt, Mihók Kucora Alexot. Elmondta,hogy az ünnepség jelentős szerepet tölt be a falu életében és minden évben igyekeznek szebbé és hangulatosabbá varázsolni a programot.

– Nálunk minden évben ez a legnagyobb ünnepség, fontos közösségépítő szerepe van. Megmutatjuk, hogy itt is van élet és, hogy létezünk még. Számos településről érkeztek hozzánk vendégek, akik beneveztek a főzőversenyre. A falunapot egy hónapos szervezés és rengeteg munka előzte meg, amely nem jöhetett volna létre az önkéntesek nélkül, akiknek ezúton is szeretném megköszönni a segítségét. Nagyjából 200–250 ember vesz részt a főzőversenyen és még legalább 150 nézelődőt várunk. A hagyományokhoz híven idén is megszerveztük az ügyességi játékokat, annyi újítással, hogy ebben az évben a gyerekeknek is készültünk különböző ügyességi feladatokkal. Mivel nemrégiben megnyílt a látogatóközpontunk, ezért oda is szerveztünk néhány ismeretterjesztő előadást, amelyeket szerb és magyar nyelven is meghallgathattak az érdeklődők. Nagyon büszkék vagyunk erre a létesítményre, reméljük, hogy erősíti majd a falusi turizmust – fogalmazott Mihók Kucora Alex.

Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő testület elnöke rámutatott arra, hogy elsősorban a majdányi, rábéi, és az innen elszármazott embereknek fontos ez a rendezvény.

– De amennyiben tágabb értelemben nézzük, akkor Törökkanizsa vonatkozásában is egy olyan rendezvényről beszélünk, amely jellegét tekintve egyedülálló és a legmarkánsabb nyári családi rendezvény a község területén. El kell mondani, hogy rengeteg fiatal jött ki a falunapra, valamint sok a haza látogató is. Jól érzik magukat az emberek, főznek, barátkoznak és találkoznak régi ismerősökkel. Szeretném kiemelni, hogy itt egy olyan fiatalos és lendületes csapat van, amely a legnehezebb helyzetben is csodákra képes. Őket csak azok tudják kritizálni, akik írígykednek rájuk. Tartalmas napközi programokkal készültek a szervezők, este pedig magyarországi operett művészek koncerteznek, majd utcabállal folytatódik a szombati nap. Vasárnap pedig egy barátságos labdarúgó mérkőzés zárja a programot. Úgy hiszem egy igazán szép és színvonalas családi rendezvényt szerveztek Majdányon idén is – mondta Újhelyi Nándor.
A falunapon szalmabála gurító, lángosevő, asszonycipelő és sörivó versenyt is rendeztek, mindemellett volt még cipő célba rúgás, gumicsizma hajítás, zsákba ugrálás és kötélhúzó verseny is.

Szőke Ilona, Oroszlámosról érkezett és minden évben részt vesz a helyi közösségi napon.

– Sertés pörköltet főzünk idén, meglátjuk hogy sikerül a verseny. Tavaly még helyezést is sikerült elértünk, nagyon örültünk. Szeretünk ide kijárni, nem a versenyzés, hanem inkább a közösségépítés miatt. Jokat lehet beszélgetni a hűvösben – mondta Szőke Ilona.
Az eseményt támoagatta a Masterplast, a Magyar Nemzeti Tanács, Törökkanizsa Község Önkormányzata, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz és Erdőgazdálkodási Titkárság, a Hét Nap, a Pannon RTV, a Magyar Szó és még sokan mások.

Nyitókép: Szalmabála gurító verseny is volt a falunapon (Fotó: Gergely Árpád felvétele)