2024. július 20., szombat

Komatál

Egy régi hagyományt elevenítettek fel a zentagunarasi hagyományápolók

A zentagunarasi Mag Hagyományápoló Egyesület már több alkalommal is megszervezte az Enni vittem elnevezésű rendezvényét, amely az egykori komatál hagyományát eleveníti fel. Ez alkalommal három egyesületet hívtak meg a tájházba, és a vendégek hagyományos ételeket hoztak az eseményre. Pásztor Zoltán, az összejövetel szervezője arról számolt be lapunknak, hogy programjuk egy olyan szokást elevenít fel, amely egykoron teljesen megszokott volt tájainkon.

Pásztor Zoltán a régi fényképeket mutatja a vendégeknek (Lakatos János felvétele)

Pásztor Zoltán a régi fényképeket mutatja a vendégeknek (Lakatos János felvétele)

– Rendezvényünk annak a hagyománynak állít emléket, amely az újszülött érkezéséről szól, ugyanis egykoron ennivalót vittek ez alkalomból az anyáknak. Egyes helyeken ezt komatálnak hívják, mivel az újszülött születésekor a közeli rokonság, főként a komák enni vittek az egész családnak. Akkora mennyiséget, hogy az egy jó darabig kitartson, mert az anyuka még ágyban volt, és erősödnie kellett. Így segítették a családot. Néhány nap múlva más hozzátartozók vittek enni, és ez így tartott két-három hétig, amíg a kismama eléggé fel nem épült ahhoz, hogy el tudja látni otthoni teendőit. Ez a szokás már egy ideje nem él, esetleg a nagymama kicsit besegít, amikor a kisbaba megszületik – mondta a szervező, majd arról is szólt, hogy két tornyosi és egy felsőhegyi csoport érkezett a találkozóra.

Régmúlt idők újszülöttjeinek fényképei (Lakatos János felvétele)

Régmúlt idők újszülöttjeinek fényképei (Lakatos János felvétele)

Az első két találkozót még a koronavírus-járvány előtt szervezték, a pandémia után a mostani az első, mondta el Pásztor Zoltán.

– Mindegyik csapat komplett ebédet hozott, úgy mint régen. Leves, rántott húsok, pörkölt, szárma, töltött paprika, idényjellegű körítések és saláták – nagyjából ez volt a jellemző menü, amit a műsor után el is fogyasztottunk – számolt be Pásztor Zoltán.

A Rajkó citerazenekar (Lakatos János felvétele)

A Rajkó citerazenekar (Lakatos János felvétele)

A program részeként felléptek a helyi Október 18. Általános Iskola versmondói és színjátszói, valamint a Rajkó citerazenekar. Külön érdekesség, hogy a fiatal citerásoknak ez volt az első fellépése. A helyi asszonykórus egy dalcsokrot adott elő, majd dr. Szőke Anna néprajzkutató rövid összefoglalót tartott a komatál hagyományáról. A rendezvényt Topolya község önkormányzata és a zentagunarasi helyi közösség támogatta.

Az általános iskola versmondói (Lakatos János felvétele)

Az általános iskola versmondói (Lakatos János felvétele)

Nyitókép: A rendezvényen résztvevő csoportok hagyományos ételekkel készültek (Lakatos János felvétele)