2024. július 15., hétfő

A jövő tűzoltói Kunbaracson

Topolyáról harmincan vettek részt a Kárpát-medencei magyar gyermekek ifjúsági tűzoltótáborban

Nemzetközi gyermek és ifjúsági tűzoltótábort szerveztek a magyarországi Kunbaracson. Magyarországról, Erdélyből és Szerbiából is érkeztek fiatalok és gyerekek. Vajdaságból ott voltak Bajsa, Gunaras, Kishegyes, Bácsgyulafalva, Orom, Kanizsa, Hajdújárás és Horgos képviselői is. Kádár Károly, a Bajsai Önkéntes Tűzoltó Testület főparancsnoka, aki egyben a Topolyai Községi Tűzoltó Szövetség főparancsnoka is, elmondta, immár együttműködési megállapodás teszi őket testvértűzoltósággá az Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel és a Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel. Az idén először vettek részt a táborban. Vajdaság öt községéből, nyolc településről 53 gyermek volt ott.

Topolya község tűzoltó testületeiből 30 személy az anyaországi és az önkormányzat támogatásának köszönhetően ingyen és bérmentve mehetett a III. Kárpát-medencei magyar gyermekek ifjúsági tűzoltótáborba Kunbaracson. Ezúttal az Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület, illetve a Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület a kunbaracsi Ifjúsági tábor területén szervezte meg a hatnapos tábort. A résztvevő gyermekek többsége Vajdaságból és Erdélyből érkezett. Valójában ugyanis az anyaországi és a külhoni egyesületek tapasztalatcseréjét, valamint azt a célt is szolgálja a tematikus tűzoltótábor, hogy az egyesület és a résztvevő külhoni tűzoltó egyesületek olyan oktatási rendszert állítsanak fel, amely a tűzoltóság iránt nyitott anyaországbeli és külhoni gyermekek tanulását is szolgálja. Nem titkolt cél elsajátítani a tűzoltómunka alapjait. Az önkéntes tűzoltók 40 órás képzését oktatták a résztvevőnek, ennek köszönhetően a tábor végére felnőtt segítségével el tudtak oltani egy égő autót, amit gyakorlat során be is bizonyítottak. Málhaismeretet is tanultak. A tűzoltótömlő gurításának, összekapcsolásának és osztott sugarú használatának helyes módját is elsajátították.

Létrehozásakor vándortábornak álmodták meg az eseményt, és ezért jövőre Vajdaságban rendezik meg. Kádár Károly szerint van rá esély, hogy éppen Topolyán tartják meg. A főparancsnok hangsúlyozta, valójában nemcsak a szakmai tudás gyarapítása a cél, hanem a közösség építése, a személyes kapcsolatok erősítése is. A hat nap alatt pedig annyira családdá kovácsolódott a társaság, hogy könnyeikkel küszködve búcsúztak egymástól.

Kádár Károly és Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagy a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke

Kádár Károly és Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagy a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke

Nyitókép: Az önkéntes tűzoltók 40 órás képzését oktatták a résztvevő gyerekeknek, ennek köszönhetően a tábor végére felnőtt segítségével el tudtak oltani egy égő autót (Fotó:Kádár Károly)