2024. július 25., csütörtök

Ilyen még nem volt

Falunapot tartanak Brazílián – Hamarosan itt a gunarasi falunap is

Brazília a gunarasi helyi közösséghez tartozó kicsinyke falu, mindössze néhány száz lakossal. A Topolya–Óbecse útvonalon található, a központjában van egy tér, egy bolt, egy közösségi terem és egy játszótér. A helyi közösség jóvoltából több fejlesztés is megvalósult itt az elmúlt időszakban, de most olyasmire készül a kis falucska, ami még sohasem volt: falunapot fognak tartani szombaton. Kovács Viktor, a gunarasi helyi közösség tanácsadója arról számolt be lapunknak, hogy az ünnepség elképzelése a helyiektől származik.

– Az elmúlt években többször tartottunk falugyűlést Brazílián, hogy közvetlen kapcsolatunk legyen a lakosokkal. Ezeken elmondhatták gondjaikat, meglátásaikat, terveiket. Az egyik ilyen terv volt, hogy Brazílián is legyen falunap. Mi meghallgattuk ezt a kérésüket, és megszerveztük a falunapot számukra. Ez azt jelenti, hogy szombaton első alkalommal lesz falunap Brazílián. Tudni kell, hogy régebben itt nagy hagyománya volt a búcsúnak, és annak volt falunap jellege. Akkor jöttek össze az emberek, és vártak vendégeket más településekről is. Az utóbbi időben sajnos a búcsú elmaradt, viszont most megpróbáljuk újraéleszteni ezt az egy napot Brazílián. A lakosok nagyon örülnek az eseménynek, és remélem, hogy más településekről is érkezni fognak vendégek – fogalmazott a tanácsadó, majd arról is szólt, hogy az első brazíliai falunap programját kísérleti jelleggel állították össze. Meglátják, mekkora lesz az érdeklődés a rendezvény iránt, és mire lesz igény. Ennek tükrében akár bővíteni is lehet majd a falunap programját a következő években.

– Szombaton délután kezdődik a program, 16 órától lehet a légvárakat és a trambulint igénybe venni. Mindezt a gyerekek ingyenesen tudják használni, emellett pedig zene fog szólni. 19 órától műsorral kedveskedünk a lakosoknak és a vendégeknek, amit vacsora követ, minden vendég ingyenesen kap egy tál ételt. 20 órától utcabál lesz, amelyen a Beat együttes fog zenélni. Tervezünk egy meglepetést is, úgyhogy mindenkinek csak azt tudom mondani, hogy várják meg sötétedést – mondta el Kovács.

Brazílián tehát első alkalommal fognak falunapot tartani a hétvégén, de lassan közeledik a gunarasi falunap is, amelynek nagyobb hagyománya és jól kiforrott programja van. Ennek kapcsán a helyi közösség tanácsadója elmondta, hogy idén is kétnapos lesz a rendezvénysorozat.

– Az idén megszervezzük a gunarasi falunapot is. Elképzeléseink szerint legalább olyan színvonalas lesz, mint az elmúlt időszakban. Idén is lesz szántóverseny a szombati napon, vasárnap pedig különféle foglalkozások, főzőverseny, gyermekfoglalkozások, kiállítások, tűzoltó-bemutató, illetve az esti program sem marad el. Itt a helyi gyerekek fognak fellépni, valamint más településekről is érkeznek fellépők. Lesz sztárvendégünk is, de még nem árulnánk el, hogy ki. Hamarosan erre is fény derül – számolt be Kovács.

A brazíliai falunap teljes mértékben a gunarasi helyi közösség költségvetéséből valósul meg, a gunarasi falunapnak viszont sok magántámogatója van, emellett létrejöttét segíti Topolya község önkormányzata és a helyi közösség is.

 

Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsadója (Lakatos János felvétele)

Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsadója (Lakatos János felvétele)

Nyitókép: A Brazília központjában lévő téren lesz a falunap (Lakatos János felvétele)