2024. július 21., vasárnap

Ballagás Topolya községben

Több mint 200 nyolcadikos és 220 középiskolás búcsúzik az iskolától

Topolya község nyolc általános iskolájában összesen 203 diák fejezi be az idei tanév végén az általános iskolai tanulmányait, közülük 114-en a magyar tannyelven. A falvakban működő hat általános iskola többségében pénteken ballagtak el a tanulók. A topolyai Csáki Lajos Általános Iskola igazgatónőjétől, Vojter Pulai Mónikától megtudtuk, hogy június 26-ára időzítik a ballagást, miután az iskolában befejeződik az év végi hajrá.

– Az idén 30 tanulónk fejezi be magyar és 29 diák szerb tannyelven az iskolát. Négy éve az a gyakorlat, hogy miután lezárult a végzőseink kisérettségi vizsgája, a tanárok kielemezték a feladatokat, eleget tettek az adminisztrációs kötelezettségeiknek, majd mindenkinél lenyugodtak a kedélyek, akkor bonyolítjuk le a ballagást. Ezen a héten még zajlik a nyolcadikosok kisérettségi felkészítő foglalkozása, majd a jövő hetet a vizsgadrukk jellemzi majd. Idén kiemelkedően erős korosztálytól búcsúzunk, iskolánk köztársasági szintű versenyen is ért el példaértékű eredményt – nyilatkozta a Csáki igazgatónője.

A Nikola Tesla iskolában 24 diák fejezi be magyar tannyelven a nyolcadik osztályt, a ballagást az érettségi vizsgák után tartják.

A középiskolák végzősei nem ugyanazon a napon írják meg az érettségi vizsgáikat, és a ballagási ünnepséget sem egyszerre bonyolítják le. Egyedül az úgynevezett megreformált, kísérleti szakok végzősei egységesen, csütörtökön írják meg közös tesztjüket. Így tesznek például a Sinkovics József Műszaki Középiskola számítógép-elektrotechnikusi szakának végzősei. A tanintézmény még május 31-én elbúcsúzott a diákoktól, a Sinkó a 136. generációjától köszönt el. A végzősök pénteken töltötték ki az anyanyelvi felmérőt, ezen a héten pedig a szakvizsgák következnek.

– A tanévet 60 diákunk fejezte be a számítógép-elektrotechnikus szak magyar és szerb tannyelvű osztályában, elbúcsúztunk egy gépjármű-technikus és egy fodrász szakos osztálytól is – tudtuk meg Lengyel Emese igazgatónőtől.

A Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon tanulói hétfőn délután teljesítették az érettségi vizsga anyanyelvi részét, a hét többi napján pedig a szakvizsgákat. A tanintézmény pénteken ballagtatta 60. alkalommal a végzős diákjait – tudtuk meg dr. Horváth Zsolt iskolaigazgatótól.

– Öt négyéves és két hároméves szakunk összesen 95 tanulója intett búcsút a középiskolának. Általában a diákjaink 20 százaléka folytatja tanulmányait felsőfokon, közülük sokan Újvidéket, kevesebben Belgrádot választják, de vannak, akik Szabadkára veszik az irányt, vagy Magyarországra. Főleg az állatorvosi és a mezőgazdasági profilú egyetemekre összpontosítanak, de néhányan pályát módosítanak és profilt váltanak.

A Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola igazgatója, Veselin Martinović elmondta, hogy idén 65 tanulótól búcsúznak. Ebben a tanévben 14 gimnazista fejezte be tanulmányait magyar nyelven, és 17 szerb tannyelven, az idegenforgalmi szakon magyar tannyelven 18 tanuló búcsúzott, szerb tannyelven pedig 16. Ezen a héten zajlanak az érettségi vizsgák, a ballagást június 21-én szervezik meg.

Nyitókép: A mezőgazdasági iskola ballagási ünnepségén (Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon)