2024. július 21., vasárnap

Kapacitásbővítés, ablakcsere, tetőfelújítás, hőszigetelés

Topolya község négy tanintézménye kapott tartományi támogatást felújítási munkálatokra

A tartományi kormány összesen 34 óvodát, általános és középiskolát részesít támogatásban az épületeik felújítására, adaptációjára és rekonstrukciójára. Az összesen 186 millió dinár értékű támogatásból négy topolyai tanintézmény is részesül. A Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatónője, Fényszárosi Fekete Tímea elmondta, hogy az egymillió dinár értékű nyertes pályázatnak köszönhetően újabb két napközi csoport megnyitásával bővülnek majd a kapacitásaik.

– A Bambi kapacitásbővítés címén 1 millió dinárt nyert, ez azt jelenti, hogy szeptembertől két újabb napközis csoporttal kezdhetjük meg a munkát, ami 45–50 újabb gyermek felvételére ad lehetőséget. A hároméves korosztály esetében mutatkozott igény, hogy újabb csoportokat nyissunk, mert a munkaviszonyban levő szüleik így tudnák gyermekeik napi szintű, tartalmas és megfelelő elhelyezését biztosítani – mondta a Bambi igazgatónője, aki hozzátette, hogy lezárult az iskoláskor előtti intézmény iratkozási időszaka, és őszre várhatóan legalább 800-an kezdik meg ovis-napközis életüket a községben.

A Csáki Lajos Általános Iskola 5 millió dinárt nyert a tartomány pályázatán, amiből az úgynevezett új rész felső szintjén cserélik ki az ablakokat – tudtuk meg Vojter Pulai Mónika iskolaigazgatótól.

– A tartományi támogatáshoz Topolya község önkormányzata 1 millió 180 ezer dinár körüli összeggel járul hozzá, és akkor teljes egészében kicserélhetjük az új rész ablakait. Ezen munkálatok mellett folyamatban van a kis tornatermünk felújítási folyamata is, ahol padlócsere és festés is történik. Mindkét esetben a szeptemberi iskolakezdésre pont kerül a munkálatok végére. A nagy tornaterem, azaz a sportcsarnok padlózatának a cseréje befejeződött – tette hozzá a Csáki Lajos iskola igazgatónője.

A Sinkovics József Műszaki Középiskola 5 millió 830 ezer dinár támogatásban részesült.

– Iskolánk műhelyének a tetőzete kap ebből az összegből tűzálló lemezekből hőszigetelést. Ezzel az első lépéssel kezdjük meg gyakorlatilag a teljes épületünk tetőzetének a hőszigetelését, amit további két szakasz követ majd az előttünk álló időszakban. Hamarosan kiírjuk a munkálatokra a közbeszerzési pályázatot, és az első szakasz munkálatait a nyár folyamán ejtjük meg – mondta el Lengyel Emese, a műszaki iskola igazgatónője.

A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskolában az 5,1 millió dináros támogatásnak köszönhetően folytathatják a tornaterem szigetelését.

– Ebből az összegből a tornaterem padlásterét, az úgynevezett átjárót és a külső falát szigetelhetjük. A tornaterem tetőszerkezetén javítási munkálatokat végezhetünk. Továbbá az átjáró négy régi ablakát is kicserélhetjük belőle, vagyis az öltözők és a felső szinten a pedagógusi iroda kap új nyílászárót – tudtuk meg dr. Crnkovity Gábortól, az iskola igazgatójától. Valamennyi munkálatot a nyár folyamán végzik a tanintézményekben, hogy a szeptemberi tanévkezdést már ne zavarja meg a felújítás.

Nyitókép: A négy Topolya községbeli tanintézmény vezetője a tartományi kormány épületében