2024. június 17., hétfő
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Fontos feladatokat látnak el

A Nők Kishegyesi Fóruma komoly feladatokat is magára vállal

Több mint két évtizede nagyon aktív a Nők Kishegyesi Fóruma. Az önkormányzat támogatását is élvezi, hiszen fontos feladatokat lát el. A községi vezetőség tagjai és a VMSZ listáján szereplő jelöltek megtekintették, milyen fejlesztések, felújítások valósultak meg a polgári egyesület piactéri székházában. Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke elmondta, szerencsés helyzetben vannak, valóban számíthatnak az önkormányzat támogatására.

– Mindig készségesen segítenek, amennyiben lehetséges. Tavaly októberben kaptunk tőlük támogatást arra, hogy a székházunk belső tatarozását, festését, illetve a külső nyílászárók festését elvégeztessük, az idén pedig, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, a külső falak festése is megtörtént – mutatott rá.

Kitért rá, milyen fejlesztésekre és milyen felújításokra lenne még szükség.

– Az udvart egy fal határolja el a szomszédos épülettől, s az lassan életveszélyessé válhat, ha megroggyan. Ezt is meg kellene oldani. Bízom benne, hogy sikerülni fog. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, saját munkánkkal rendbe fogjuk tenni az udvarunkat – tette hozzá.

A női fórum széles körű tevékenységet folytat. Megalakulása óta a tagjai foglalkoznak a hátrányos helyzetű gyerekekkel, illetve megalapítói, kezdeményezői voltak 2010-ben a falugondnoki szolgálat bevezetésének, elsőként Vajdaságban.

– Erre nagyon büszkék vagyunk, mert azt tartom, hogy egy civil szervezetnek elsősorban az a feladata, hogy rámutasson a problémára, utána pedig annak  megoldására. Ha az önkormányzat is támogatja, akkor működtetni lehet az ilyen szociális szolgáltatásokat, mint esetünkben a falugondnokság, illetve a hátrányos helyzetű gyerekekkel való törődés – fejtette ki Zsidai Erzsébet.

Sándor István alpolgármester is megerősítette, hogy az önkormányzat mindig készségesen segítette a munkájukat.

– Ehhez az szükséges, hogy jó civil szervezetek legyenek, olyanok, amelyek megragadják a lehetőségeket, tartományi, anyaországi vagy más forrásokat is megcéloznak. Az önkormányzat minden egyes szükségletet a költségvetéséből nem tud kielégíteni, de ha van egy civil szervezet, amely a szükséges pénz jelentős részét megszerzi pályázat útján, így más forrásokból hozni tudja, akkor mi a hiányzó részt kiegészítjük. Így volt ez most a Nők Kishegyesi Fóruma esetében is, 150 ezer dinárral egészítettük ki azt a támogatást, amelyet a magyar államtól kapott a szervezet. Így volt a tűzoltókkal is, akik szintén régóta pályáznak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, és így lesz ez a jövőben is. Képletesen szólva, ha valaki szerez valahonnan két dinárt, de még hiányzik egy dinárja, akkor mi ezt az egy dinárt hozzátesszük, és akkor már egy komolyabb dolog valósulhat meg. A női fórum esetében tudjuk, hogy meg kell oldani a gázkazán javítását is. Egy IPA-projekt is kibontakozóban van, a szerződést még nem írtuk alá, de már a dokumentumokat elküldtük. Reményeink szerint a hátsó udvari részben egy üvegházat tudunk létesíteni. A női fórumnak lesz egy kis kertje, amit akár az Ügyi csapat, akár az iskolások vagy bárki más gondozhat. Keressük a kapcsolódási pontokat, keressük a forrásokat, és ezért is fontos dátum június 2-a – emelte ki az alpolgármester.

Kovács Károly az előző mandátumban tartományi parlamenti képviselőként próbálta képviselni Kishegyes község érdekeit. A női fórum, illetve a helyi civil szervezetek szintén fókuszban voltak.

– Az elmúlt időszakban arra törekedtünk, hogy a civil szervezeteink minél sikeresebbek legyenek, elsősorban önkormányzati, de tartományi, illetve köztársasági szinten is sikeresen pályázhassanak. Ez így is volt, és ez alól nem volt kivétel a nők kisebbségi fóruma sem. A MIRK megszervezésében tartományi szintről tudtuk őket támogatni. Ez hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához. Azt is elmondanám, hogy az Oktatási Minisztériumtól is sikerült nekik pénzeszközöket, támogatásokat lehívni, mégpedig az Ügyi csapat számára, amely egy különleges foglalkozása a Nők Kishegyesi Fórumának. A szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára szerveznek programokat, kirándulásokat, különböző alkotóműhelyeket, játékokat. Meg kell említenem Vicsek Annamária leköszönő oktatási titkár asszony nevét, aki az elmúlt két évben aktívan lobbizott azért, hogy a Nők Kishegyesi Fóruma, illetve azon belül az Ügyi csapat megkapja ezeket a támogatásokat. A női fórum egy erős, összetartó közösség – több mint 20 éve létező civil szervezet. Most az önkormányzati választásra készülünk, és nagyon fontos, hogy mindannyian összezárjunk, egyet akarjunk. Azt gondolom, hogy június 2-án is a közösségről, rólunk kell hogy szóljon minden – fejtette ki Kovács Károly.

Nyitókép: A VMSZ listáján szereplő jelöltek a Nők Kishegyesi Fórumának székházába látogattak (Tóth Péter felvétele)