2024. május 18., szombat

A turizmusban rejlő lehetőségeket meg kell ragadni

Elkészült Topolya község idegenforgalmi akcióterve

Topolya község területén kiemelt ágazatként kezelik az idegenforgalmat. Most elkészült a község idegenforgalom-fejlesztési akcióterve, amely a közelmúltban a községi képviselő-testület ülésén is napirenden szerepelt. A turizmusfejlesztési akciótervet kidolgozó munkacsoport vezetője, Balassa Endre elmondta, hogy az akcióterv kidolgozását előirányozza a község most érvényben lévő fejlesztési terve is. 
– Az akciótervben felsoroljuk mindazokat a teendőket, amelyek segítségével komolyabban meg lehetne alapozni több célkitűzést. Az anyag tehát azokat a kereteket tartja tiszteletben, amelyeket a község fejlesztési terve már kijelölt, a teendőket pedig a 2024 és 2026 közötti időszakra pontosítja. Tíz intézkedést jelölünk meg, amelyek közül egyesek a strukturális felépítésre, mások az emberi erőforrásra, némelyek a szálláskapacitásokra, megint mások a helyi termékek turizmusba integrálására vonatkoznak. A tíz intézkedési csoport összesen 42 aktivitást irányoz elő, amit el kellene indítani, hogy lassan, lépésről lépésre egymásra épülve elérjük azt a célt, hogy Topolya község valamennyi településének leltárba vegyük a lehetőségeit, amelyeket a turizmus fejlesztése terén felhasználhatunk. A tervben szerepelnek azok a rendezvények, amelyek már eddig is sikeresek voltak. Kifejtjük benne, mekkora a vonzereje egy-egy ilyen rendezvénynek, illetve hogy milyen lehetőségeket hordoz. Egy turizmusfejlesztési tanács létrehozását is előirányozza a terv, ennek szerepe lenne a rendezvények kategorizálásában. Egy úgynevezett kerekasztal létrehozása is tervben van, ennek résztvevői lennének az idegenforgalmi szolgáltatásokat nyújtók, a községi idegenforgalmi szervezet képviselői és más releváns faktorok. Ilyen módon kellene meghatározni, mi az, amit anyagilag is támogatni kell, amire költségvetési eszközöket kell fordítani, a realitás talaján manőverezve – nyilatkozta Balassa Endre. A városnak – nem mellékesen – van egy szuperligás labdarúgócsapata, amely már az európai porondon is bemutatkozott. Ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy növelje Topolya község idegenforgalmi lehetőségeit, ezért a TSC illetékeseivel és menedzserével is tárgyaltak. 
– Érdekelt bennünket, hogy mi az, amit ők láttak és megtanultak a külföldi útjaik kapcsán, és fontolóra vettük, hogy abból mit tudunk itthon alkalmazni. Az ilyen mérkőzések szervezésének az is a része, hogy egyfajta protokollt kínálnak egymás szurkolói csapatának. Ebben szerepelnek bizonyos helyszínek, amelyeket érdemes meglátogatni, és az a tapasztalat, hogy azokat a vendégszurkolók nagyon szívesen meglátogatják. És nagyon szívesen vásárolnak, vagy visznek haza emléktárgyat vagy házias, egyedi helyi termékeket. Ennek a hiánya és Topolya felkészületlensége a külföldi csapatok látogatásakor meg is látszott. A TSC tehát egy teljesen új szegmense és vonzata ennek az akciótervnek – hallhattuk. Érdekes, hogy amikor európai kupamérkőzéseket játszott a TSC, nem nőtt meg jelentősen az eltöltött vendégéjszakák száma, mert a vendégszurkolók egy része Szabadkán foglalt szállást. Remélhetőleg a stadion keretében épülő hotel hozhat ilyen tekintetben majd változást a jövőben. Viszont tény, hogy szállodai kapacitásokban valójában Topolya jelenleg szűkölködik, valamiféle fejlődés a magánszállásadóknál mutatkozik.

Nyitókép: Balassa Endre, a Topolya turizmusfejlesztési akciótervét kidolgozó munkacsoport vezetője / Tóth Péter felvétele