2024. április 14., vasárnap

Hímeznek, varrnak, értéket mentenek

Húszéves a bácskossuthfalvi Tarka Virág kézimunkacsoport

Megalakulásának 20. évét ünnepelte a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ szárnyai alatt működő Tarka Virág kézmunkacsoport a hétvégén. Az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban szervezett összejövetelen vendégül láttak több mint tíz környékbeli kézimunkacsoportot, és Magyarországról is érkeztek meghívottak. Elsőként Tímár Gabriella, az Ady elnök asszonya köszöntötte a megjelenteket, és összegezte a két évtized fontosabb állomásait, majd Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott üdvözlőbeszédet. Papp László, a falu tanácselnöke méltatta a csoport munkáját, és jubileumi elismerő oklevelet nyújtott át a csapat korábbi és jelenlegi aktív tagjainak. Ezután egy-egy, a kun hímzésről íródott könyvet ajándékozott a kézimunkacsoport tagjainak a törökszentmiklósi Bán Andrea etnográfus, a Kézműves Örökség Egyesület elnöke, a kunhímző közösség vezetője és a kunhegyesi művelődési ház igazgatója, Szentpéteriné Lévai Marika. A rendezvényt megtisztelte még jelenlétével dr. Crnkovity Gábor, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, Resócki Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa és Fazekas Róbert, a helyi közösség tanácsának alelnöke is.
– A húszéves jubileum jegyében tervezzük az idei év aktivitásait, így több olyan programban is gondolkodunk, amikor is népszerűsíthetjük a kézimunkázást elsősorban a gyerekek, a fiatalok körében. Egy-egy szombat délután szervezett nyílt nap alkalmával bárki kipróbálhatja a különféle hímzési technikákat, a kun, a jász, a szűcs-, a fehér hímzést, a fonalgrafikát, a táskavarrást. Az elkészült munkákat kiállításon mutatjuk majd be. Ezzel a programmal nem titkolt célunk a tagtoborzás és az újabb érdeklődők bevonása. Bízunk benne, hogy az igen népszerű fonalgrafikai foglalkozásainkkal sikerült elhinteni a kézimunkázás, a tűforgatás szeretetét a gyerekek körében – nyilatkozta Tímár Gabriella.
– A rendezvénysorozat végére egy november 15-ei jubileumi kiállítással szeretnénk pontot tenni, ami által átfogó képet kaphatunk majd az elmúlt két évtized fejlődési menetéről. Ugyanezt egy könyv formájában is szeretnénk összefoglalni, ennek bemutatóját ezzel egy időben tervezzük tartani – tudtuk meg Bece Angélától, a Tarka Virág kézimunkacsoport leköszönő elnökétől, aki tizenöt éven át látta el tisztségét. A bácskossuthfalvi kézimunkázók csapatához a megalakulása óta hatvanöten csatlakoztak, jelenleg tizennyolcan aktívak, elsősorban idősebb egyének, aktív varrónők. Az utóbbi időben a Kunság motívumvilága, így annak szűcshímzése áll a csoport foglalkozásainak a középpontjában, de egyebek mellett a vajdasági magyar lyukhímzéssel is foglalkoznak.
– Figyeljük a kézimunkázókra vonatkozó pályázatokat, így a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének a kiírását. Március 11-én nyílik majd meg falunkban a Tavaszi zsongás elnevezésű tárlat, ahol a településünk kézművesei mutatkozhatnak be, ami számunkra is nagyszerű lehetőség, hogy megismerhesse falunk a munkánkat. Egyébként a csoportunk nem feltétlenül terítők készítésével foglalkozik, hanem például ruházatot, emlékkönyveket, neszesszereket, párnákat is készít, népi motívumok felhasználásával – tette hozzá végül Bece Angéla, aki tizenöt év után a csoport lelkes tagjának, Torok Mártának adja át az elnöki tisztséget, de továbbra is aktív részese kíván maradni a Tarka Virág közösségének.

Nyitókép: Tarka Virág kézimunkacsoport jelenlegi és korábbi aktív tagjai a kerek évfordulót jegyző rendezvényen / Papp László felvétele