2024. április 23., kedd

Lassan gyűlik a Topolyai-tóban a víz

Segítik a süllők szaporodását a sporthorgászok

A tavalyelőtti példátlanul aszályos év következményei máig megfigyelhetőek a Topolyai-tó vízszintjén. A legkritikusabb vízállást 2022 augusztusában mérték, akkor a Krivaja patak is alig csörgedezett. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a topolyai víztározó élővilágára nézve ez az időszak nem okozott komolyabb gondokat, a víz minősége sem romlott le tartósan, drasztikus halpusztulást, az algák túlszaporodását vagy más rendellenességet nem észleltek. Egyelőre. Mile Antunović hivatásos halőr, a topolyai Tó Környezetvédő Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta, hogy sajnos lassan gyűlik a tó vize. Aggodalomra ad okot, hogy ha ismét csapadékban drasztikusan szegény év előtt állunk, akkor a korábbi évek kedvezőtlen folyamatai folytatódhatnak. A tavon február elsejétől április elsejéig horgásztilalom van érvényben a csukára vonatkozóan, március elsejétől pedig a süllőre lesz tilos horgászni, akkor kezdődik ugyanis ennek a ragadozó halnak az ívási időszaka. 
– Minden évben mesterséges fészkeket helyezünk ki a halak szaporodásának elősegítése érdekében. Az idén az előző években kihelyezett fészkek javítását, illetve újak kihelyezését már el is végeztük a múlt hét végén. Korábban tettük azt a szokásosnál, de az időjárás enyhébbre fordult, ezért a halak szaporodási ciklusa is változhat. Szombaton 95 mesterséges fészket helyeztünk ki, terveink között szerepel ketreccel védeni a jövőben a már megtermékenyített ikrákkal teli fészkeket. Ezzel az idén először próbálkozunk és jó eredményeket várunk – nyilatkozta a hivatásos halőr, aki arról is szólt, hogy a tengerifűvel, fűzfagyökérrel és egyéb természetes anyagokkal bélelt és szintén természetes anyagokból készült fészkek kihelyezésével az elmúlt években sikerült a halak szaporodását elősegíteni. Hozzátette, hogy természetesen minden tevékenységet a tó kezelésével megbízott AquaTop Kft. és a Tartományi Természetvédelmi Intézet jóváhagyásával összhangban végeznek el.
Mile Antunović azt is elmondta, hogy az utóbbi hónapokban, ha lassan is, de folyamatosan nőtt a tó vízszintje. A 2022 nyarán mért legalacsonyabb szinthez képest napjainkban mintegy 60 centiméterrel magasabb. A tavat folyamatosan őrzik, felügyelik, nem tapasztaltak visszaéléseket, orvhalászok sem próbálkoztak. Évekkel ezelőtt szisztematikus fásítási akciót kezdtek, ami az idén is folytatódik a tó körül. Fűz-, fehérnyár- és kőrisfa csemetéket ültetnek az elkövetkező hetekben. Az év elején megkezdték a tóra érvényes napi, heti és éves horgászbérletek árusítását, amiket az egyesület Tito marsall utca 30-as címen működő irodájában munkanapokon 10 és 12 óra között lehet kiváltani Topolyán. Szabadkán is beszerezhetőek a Capriolo üzletben és a Top Fisch boltban. Az éves engedély 6000 dinárba kerül, napi bérlet ára 1300 dinár, az egy hétre szóló pedig 2600 dinár. Tavaly több mint 670 horgászengedélyt váltottak ki, az idén pedig már meghaladta a százat is az eladott bérletek száma.

Nyitókép: Igaz lassan, de gyűlik a Topolyai-tó vize / Tóth Péter felvétele