2024. április 23., kedd

Lányok, lányok, kisbajsai lányok

Prélóra készül, CD-lemezt ad ki a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület

Március 23-án szervezi meg a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület a hagyományos Préló ünnepségét. Erre is készül a szervezet tagsága a falubeli együttműködő partnereikkel, közben aktívan folynak a szervezet próbái. A Csalogány népdalkör és a citerazenekar azon fáradozik, hogy lemezre rögzítse a hat évtizeddel ezelőtt Bajsán gyűjtött népdalokat.
– Nagy örömünkre szolgál, hogy a népdalszakkörünk új tagokkal bővült a közelmúltban, és a Préló egy olyan alkalom lesz, ahol hazai közönség előtt is bemutatkozhatnak. Az ünnepség előkészületei mellett az időnk jelentős részét stúdióban töltjük, mert lemezre rögzítjük a falunkban 60 évvel ezelőtt Borús Sándor és Végel András közreműködésével gyűjtött népdalok egy részét. Azaz azok közül válogattunk, amiket már az elmúlt években feldolgoztunk, és előadtunk. A dalok egy részét már rögzítettük is egy topolyai hangstúdióban, amihez a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nyújtott anyagi hátteret. Tavaszra tervezzük a népzenei találkozónkat, és akkor szeretnénk a Lányok, lányok, kisbajsai lányok című lemez hivatalos bemutatóját is megejteni – tudtuk meg Kókity Erikától, a bajsai művelődési egyesület elnök asszonyától, aki kitért arra is, hogy a szervezet június 15–16-án szervezi meg a Délvidéki Ősök Napját a már hagyományos helyszínen, az egykori téglagyár völgyében. 

Nyitókép: A bajsai Csalogány népdalkör és citerazenekar legutóbb a Topolyai népzenei találkozón lépett fel / Testvériség Művelődési Egyesület felvétele