2024. április 18., csütörtök

Ígéretes búzaföldek

Esnek az árak a terménytőzsdén

A topolyai és a kishegyesi községek területén a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók közül sokan már korábban megejtették az őszi vetésű búza, árpa és repce fejtrágyázását. Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, hogy saját földterületeiken általában ammónium-nitrát alapú műtrágyát használnak, de még nem kezdték meg kiszórását. Terveik szerint két túrában juttatják ki földterületeikre a műtrágyát. Az első túrát február végén, március elején, az időjárás függvényében, majd  március végén, április elején a második túrát is kiszórják. Elmondta, hogy ezen a területen viszonylag jó állapotban vannak a haszonnövények. A búza a legtöbb parcellán szépen bebokrosodott. Gombabetegségek nem jelentek meg. Korábban nagy gondok voltak a rágcsálók elszaporodásával, de a terepen látottak alapján elmondható, hogy a pockok egyedszáma csökken. Ez egyrészt a téli időjárásnak köszönhető, másrészt, de nem utolsósorban annak is, hogy a termelők a legtöbb esetben védekeznek ellene a parcelláikon. A rágcsálók ellen lehet, és kell is védekezni. Be kell járni, alaposan átnézni a parcellákat, s ezt sokan meg is teszik a napokban. Az elmúlt években több tényező is kedvezett a rágcsálók elszaporodásának. A hosszú ősz, az enyhe, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás is kedvező feltételeket teremtett a pockoknak, de feltehetően az agrotechnika változása is hozzájárult elszaporodásukhoz. A pockot rendkívüli szaporaság jellemzi. A cink-foszfid alapú szerek bizonyultak a gyakorlatban igazán hatásosnak. A lyukakba kell szórni a csalétket, majd betemetni, hogy más állat ne férjen hozzá.
Az igazgató azt is elmondta, hogy a terménytőzsdén az utóbbi időben a felvásárlási árak mintegy 5-10 százalékkal csökkentek. Jelenleg a búzáért 19-19,50 dinárt fizetnek, a kukoricáért pedig mindössze 17 dinárt. Még nagyobb mértékben esett a hízósertés felvásárlási ára. Az év vége előtt még 280 dinárt fizettek a sertések kilogrammjáért élősúlyban, de 220 dinárra csökkent. Rámutatott, hogy ugyanakkor a hús ára nem esett vissza ugyanilyen arányban. Az áresés okaként a gyér keresletet, nem utolsósorban a jelentős behozatalt okolja. A malacok iránt is csökkent a kereslet. Azt is elmondta, hogy a szövetkezet továbbra is szerződik a termelőkkel, az előre lekötött termés fejében pedig műtrágyát vagy vetőmagot biztosít. Megérkezett a kukorica- és a napraforgó-vetőmag, ezenkívül műtrágyát is sokan igényelnek, akár alaptrágyát vagy fejtrágyát, amiből elegendő mennyiség áll a társastermelők rendelkezésére. 

Nyitókép: Szépen fejlett, egészséges a búza a legtöbb parcellán, bebokrosodott, és gombabetegségek sem jelentek meg / Tóth Péter felvétele