2024. február 21., szerda

Elkészült a vasúti felüljáróhíd

Nem kell már fennakadásokra számítaniuk a közlekedőknek Topolya és Kishegyes között

Az ütemterv szerint, sőt még talán annál is gyorsabban haladnak a vasútfejlesztési munkálatok Kishegyes községben. A Belgrád–Budapest gyorsvasút építése a környező úthálózatot is érinti, s emiatt lezárták a Kishegyes és Topolya közti vasúti felüljárót, amelyet a helyiek nagy hídnak hívnak. Tavaly augusztusban zárták le a régi hidat a forgalom elől, az új híd átadásának időpontjául 2024 áprilisát jelölték meg. Az új híd már el is készült, az utolsó munkálatokat, a közvilágítás felszerelését pénteken délután fejezték be.

Több vállalkozó és alvállalkozó vett részt a munkálatokban. A kínai cég főmérnöke Jo néven mutatkozott be, és azt mondta, meglátása szerint jó lesz minden. Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere is a helyszínen járt, amikor az utolsó simításokat végezték a hídon a forgalomnak való átadás előtt. Elmondta, hogy történelmi pillanatnak vagyunk részesei, az itt közlekedők számára mostantól megszűnnek a kellemetlenségek. Örvendetesnek nevezte, hogy a munkálatok időben, még a megszabott határidő letelte előtt befejeződtek. A polgármester szerint a gyorsvasút megépítése hozzájárulhat az egész térség felemelkedéséhez. Sándor István alpolgármester is kiemelte, hogy az önkormányzatban is elégedetten konstatálták, hogy a határidő előtt elkészült a projekt, a régi híd ugyanis már egy ideje rossz állapotban volt.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Az 1930-as években épült régi hidat teljes mértékben lebontják, jórészt le is bontották. Egy kisebb szakasza látható már csupán az új hídtól kicsit délebbre. A terepi viszonyok rendezése folyamatban van. Korábban már elkészült egy kerülőút, ahová a forgalmat átterelték a lezárás ideje alatt. A kerülőút egy részén egy irányban zajlott a forgalom, az áthaladást jelzőlámpák szabályozták. A mezőgazdasági vállalat bejáratához is kiépítenek egy új rövid szakaszt. Kishegyes község területén egy állomást építenek, ott is jó ütemben folynak a munkálatok. Az új állomás Kishegyesen a településtől délkeleti irányban kapott helyet, az ígéretek szerint az odavezető utat is megépítik határidőn belül.

Nyitókép: Az új híd elkészült, az utolsó munkálatokat, a közvilágítás felszerelését pénteken délután fejezték be (Tóth Péter felvétele)