2024. április 17., szerda

Az ismeretterjesztés a cél

Szalakóta, kerecsensólyom, gyöngybagoly – Megkezdődött az Arcus Környezetvédő Egyesület téli előadás-sorozata

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület a fennállása óta szervez az év elején ismeretterjesztő előadás-sorozatot, amelyet a Covid-időszak alatt kénytelenek voltak megszakítani, ám négy év elteltével újraindították. Az eseményen kiemelkedő hazai és külföldi előadók, szakemberek számolnak be a környezet- és természetvédelemmel, mezőgazdasággal, ökológiával kapcsolatos aktualitásokról, illetve az egészséges életmód fontosságáról. Az idén újrainduló előadás-sorozat február 6-a és 27-e között kerül megrendezésre a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében keddenként 18 órai kezdettel.
Az újrainduló programsorozat első előadása Sihelnik Józsefnek, az Arcus titkárának Gyakorlati természetvédelmi tevékenységek Közép-Bácskában című értekezése volt. A szakember elmondta lapunknak, hogy előadásában először a természetvédelem, annak feladata került bemutatásra, majd a civil természetvédelemre reflektálva szót ejtett a civil szervezetek szerepéről a természetvédelemben, illetve arról, hogyan kapcsolódik mindez vidékünkhöz. Bemutatta továbbá mindazon természetvédelmi tevékenységeket, amelyekkel az Arcus önállóan vagy más civil szervezetekkel karöltve foglalkozik, mint amilyen a 2013 óta működő szalakótavédelmi program. Ennek a madárfajnak a védelme nagyon eredményesnek bizonyult, ugyanis a kis állomány – 2000-ben mindössze 17 pár költött Vajdaság területén – 2023-ra már több mint 450 párra növekedett a védelmi tevékenységnek köszönhetően. Ezután szó esett a gyöngybagoly védelméről, amelyet az Arcus mint saját programot működtet – 2008 óta folyik a védelmi tevékenység, elsősorban Topolya és Kishegyes község területén. A civil szervezetnek sikerült elérnie, hogy működési területükön 9 pár bagoly költsön, amelyek biztos költőpároknak mondhatók. Közel 200 fióka repült ki eredményesen, ezzel Vajdaságban Topolya község vált leginkább gyöngybaglyos területté. Az előadás további részében a ragadozó madarak védelméről is beszélt Sihelnik József, aki kiemelte, hogy a vörös vércse és a kék vércse számára rendszeresen helyeznek ki mesterséges költőládákat. A kék vércsére irányult jobban a figyelem, hiszen az elmúlt évben újra megjelent a faj Topolya község területén mint költőfaj. A fiatal fiókák gyűrűzéséről, illetve nyomon követéséről is szó esett. Sihelnik a kerecsensólyomról is mesélt, amely idén Magyarországon az év madara. Közép-Bácskában mindössze két pár van, amiből egy pár Topolya község területén él. E két pár költési eredményének nyomon követése nagyon fontos – mondta Sihelnik József, aki az előadás végén egy másik ritka fajról, a rétisasról is beszámolt, amelynek egyetlen költőpárja az észak-vajdasági régióban Topolya község területén él.
Az érdeklődők február 13-án Szabados Klára Gyepeink táj- és természetvédelmi jelentősége című előadását, majd február 20-án Oláh Csongor Élet a föld alatt – A barlangok világa című értekezését hallgathatják meg.

Sihelnik József / Arcus Környezetvédő Egyesület felvétele

Sihelnik József / Arcus Környezetvédő Egyesület felvétele

Nyitókép: Gyöngybagolygyűrűzésen / Arcus Környezetvédő Egyesület felvétele