2024. április 17., szerda

Csak az jogosult támogatásra, aki műveli a földet

Igényelhető a területalapú támogatás – Sokan fordulnak a falugazdászokhoz segítségért

A mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint február 1-jétől március 1-jéig igényelhető a 18.000 dináros hektáronkénti állami támogatás. A termelők sok esetben azonban nem tudják pontosan, mi a teendő, kell-e újraregisztrálni a bejegyzett gazdaságot, frissíteni, aktualizálni kell-e a vetéstervet, mely területekre igényelhető a támogatás, mi a helyzet a bérbe adott vagy bérbe vett parcellákkal. Slingár Irén topolyai falugazdász elmondta, hogy sokan fordulnak most a falugazdászokhoz segítségért. Fontos tudnivaló, hogy a területalapú támogatás igénylése előtt az e-Agrar felületen kötelezően el kell végezni a gazdaság újrabejegyzését. A minisztérium honlapján megjelent közleményben is emlékeztetnek arra, hogy a visszaélések elkerülése végett idén csak azok a termelők kaphatnak állami támogatásokat, akik a bejelentett és így nyilvántartásba vett mezőgazdasági területet maguk művelik, a saját nevükben és a maguk hasznára. Azok a földtulajdonosok, akik nem foglalkoznak termeléssel, hanem a szántókat másoknak bérbe adják, nem jogosulnak a támogatásra. Egy-egy gazdaság esetében legfeljebb 100 hektár bevetett, illetve beültetett és szabályosan bejelentett mezőgazdasági földterületre kérhető a területalapú támogatás. Az állami földeket bérlő gazdák azokra a területekre kérhetik a támogatást, melyeket nyilvános árverés útján vettek bérbe. Slingár Irén hangsúlyozta, hogy a bejelentések szerint mintegy száz új felügyelőt alkalmaztak, akik a terepen ellenőrzik, hogy az e-Agrar felületen szereplő adatok meggyeznek-e a valósággal. Az új vetéstervben nem szerepelhetnek a műveletlen erdős részek, legelők, tanyák, épületek helyei. Erre most a bejelentések szerint nagyon nagy hangsúlyt helyeznek, most is mintegy huszonnégyezer gazdaság van passzív státusban, mert nem figyeltek oda, hogy mi van ültetve, és olyan területekre is kérték a támogatást, amire egyébként nem jár. Az érintetteket felszólították, ha pedig nem reagáltak, megkapták a végzéseket, és most passzív státusban vannak.
Az első lépés tehát a gazdaság felújítása, ezt követően minden egyes gazdaságnak jogában áll első lépésben 18 ezer dinár területalapú támogatást kérni, ami február 1-jén vált lehetségessé. Azt is hozzátette, hogy azok a termelők, akiknek van bejegyzett gazdaságuk, de nem maguk művelik, hanem bérbe adják a földjüket, nem igényelhetnek támogatást. Szubvencióra az jogosult, aki megműveli, és azt bérleti szerződéssel igazolja is. Azt, hogy ki műveli a földjét, a számla alapján is ellenőrzik, mert ahol például nincs pénzforgalom, ott valószínűleg a földet is más műveli. Akinek nincsenek vetőmag, műtrágya, növényvédő szerek vagy más újratermelési anyag beszerzésére vonatkozó számlái, annak a termény eladásából származó átutalása sincs, azt ellenőrizni fogják, mert valószínűsítik, hogy nem műveli a földet.
Slingár Irén elmondta még, hogy a másik támogatási forma, ami szintén földalapú, az az üzemanyag-támogatás. Hektáronként 100 liter gázolaj, tehát úgynevezett dízel üzemanyag jár minden megművelt földterületre. Aki ezt érvényesíteni szeretné, a töltőállomáson az aktív státust igazoló nyomtatvány kell felmutatnia. Jelezni kell, mi a szándéka, meg kell adnia a személyi számát és a gazdaság bejegyzési számát. Az elektronikus rendszer így számlázáskor automatikusan nyilvántartásba veszi. Az ígéretek szerint a rendszer automatikusan regisztrálja a beszerzést az e-Agrar felületen, nem kell külön erre vonatkozó számlát kérni.
A falugazdász azt javasolja minden termelőnek, hogy bármilyen befektetést megvalósít, mindenről tegye el a számlát. Ha csak fiskális számlát kapott, akkor még fénymásoltassa is le. A visszatérítés 17 ezer dinár, de erről egyelőre csak beszélnek, remélhetőleg hamarosan kiderülnek a további pontos részletek is. Az biztosnak tűnik, hogy csak a megvásárolt tételek után kap majd valamilyen támogatást a termelő. Konkrétumok még nincsenek, de azt ajánlja, minden termelő ügyeljen arra, hogy ezeken a számlákon már legyen név, személyi szám, a gazdaság száma, mert csak úgy tudják bebizonyítani, hogy valóban ők vásárolták meg az újratermeléshez szükséges tételeket.

Nyitókép: Slingár Irén / Tóth Péter felvétele