2024. június 14., péntek

Egy régre nyúló hagyomány újjáélesztői

A zentagunarasi betlehemezők Vajdaság több településén bemutatkoztak

A zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület egyik fő céljának a népi hagyományok őrzését és ápolását tekinti – a népdal, a néptánc és a népi muzsika által törekednek a magyar kultúra, illetve nyelv megtartására és annak továbbadására. Az 1991-ben alakult egyesület elnöke, Nagy Bozsik Angéla elmondása szerint a betlehemezés szokása egészen az egyesület megalakulásáig nyúlik vissza, ezt a szép szokást Bencsik Katalin, az akkori elnök asszony és Major Imre elevenítették fel oly módon, hogy betértek olyan házakba, ahol fogadták a betlehemeseket, ezt a szokást a fiatalabb generáció örömmel folytatja.

n Hogyan csatlakoztak a betlehemezéshez?

– Az Európai Magyar Ifjúságért Alapítvány által szervezett Székely Kapuk – Zöld Kapuk betlehemes világjátékáról 2013-ban hallottunk először, amelybe a Gézengúz tánccsoportunk be is kapcsolódott. A versenykiírás szerint a csoportoknak hagyományos betlehemes játékkal kell benevezniük, amelyet minimum öt helyszínen kell bemutatni. Az eseményekről a csoportnak képes betlehemes naplót kell készítenie, amelyet a szervezők értékelnek. Később a Pimpimpáré táncegyüttesünk tagjai jártak betlehemezni, idén első ízben a Boróka tánccsoport tagjai folytatják ezt a hagyományt. Több évben arany és ezüst minősítést érdemeltek ki fiataljaink, aminek jutalmául kedvezményes horvátországi nyaraláson, illetve mórahalmi vagy dömösi táborozáson vettek részt.

n Hány gyermek vesz részt az idei betlehemezésben?

– A Boróka táncegyüttesünkbe 26 gyermek tartozik, 1–5. osztályos tanulók. Nagyon vidám és szorgalmas társaság. A betlehemezés során a lányok az angyalok szerepét játsszák, karácsonyi énekeket énekelnek és citeráznak. A fiúk a pásztorok, könnyen megtanulták a hagyományos, régies szövegeket, énekelnek, és még pásztortáncot is járnak. A csoportot Farkas Karina és Sörfőző Andor készítette fel.

n Az idén mely településeken mutatták be a betlehemes játékot?

– Idén az első fellépésünk a zentagunarasi helyi közösség rendezvényén volt. December 17-én az újvidéki Mária neve nagytemplomban szerepeltünk, kicsit izgultak a gyerekek, de nagyon jól érezték magukat. Zentán december 19-én a Karácsonyi Kavalkádon vettünk részt, 21-én pedig a bajsai szabadtéri karácsonyi ünnepségen vendégszerepelt csapatunk. Minden utazás során beiktattunk egy kis városnézést is, a vendéglátóink pedig mindenütt finom uzsonnával, teával, üdítővel kedveskednek a szereplőknek.

n Milyen visszajelzéseket kapnak?

– A visszajelzések leginkább pozitívak, megdicsérik a fiatalokat, hogy szépen énekelnek, ügyesen szerepelnek, az idősebbek gyakran megkönnyezik az előadásokat. Szentesete minden évben falunk templomában is bemutatjuk a betlehemest a mise előtt.

n Az elmúlt évekhez képest nőtt vagy csökkent a betlehemezés iránti érdeklődés?

– Környékünkön van néhány betlehemező csoport, de kevesen neveznek be a játékba, véleményem szerint azért, mert a decemberi hónap igencsak zsúfolt, a bemutatók megszervezése és lebonyolítása pedig időigényes. Falunkban a fiatalabb csoportok érdeklődnek, és várják a betlehemezést: lázasan készülnek, a szülők is besegítenek a jelmezek beszerzésében, az öltözésben, a hajfonásban, elkísérnek bennünket a fellépésekre. Elnökségünk igyekszik lehetővé tenni, hogy bekapcsolódjunk a vetélkedőbe, ezáltal pedig a hagyományaink megőrzésére és továbbadására van lehetőségünk.

n Milyen terveik vannak a továbbiakban?

– Egyesületünk hagyományosan december 26-án zárja az évet, az iskolával közös karácsonyi műsorral, amelyre idén 19 órakor kerül sor. A családi ünneplés után jó egy kicsit a barátokkal lenni, ezért az előadás után táncházat tartunk, ahová a szülőket is várjuk – nyilatkozta Nagy Bozsik Angéla, a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület elnöke, majd hozzátette, január első felében a gyermekekkel közösen készítik el a betlehemes naplót, amelyet képekkel, rajzokkal, fogalmazásokkal gazdagítanak majd, a sikeres minősítés reményében.

 

Nyitókép: A zentagunarasi betlehemezők Újvidéken a Mária neve nagytemplomban (Ótos András)