2024. július 13., szombat

Tízezren a tizediken

Rekordok dőltek a topolyai Szármafesztiválon

A Szármafesztivál ezúttal is sokakat vonzott. Rekordok dőltek meg, hiszen becslések szerint a tízezret is meghaladta azok száma, akik ellátogattak a rendezvény helyszínére. Rekordszámú csapat nevezett a főzőversenyre is, 146 csoport próbált meg minél jobb ételt készíteni. A helyszínül szolgáló vásártérre Szerbia egész területéről, de még Horvátországból, Bulgáriából, Romániából és Magyarországról is érkeztek csapatok. Georgi Augusztinov és Petar Mircsov egy lelkes baráti társasággal Bulgáriából érkezett. Kiválónak nevezték a légkört és a hangulatot. Elmondták, hogy szerb nyelven simán meg tudják egymást érteni, a magyar – amit itt sokan beszélnek – idegenül hangzik, de tanulják.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Ismertették a bolgár szárma receptjét, mely semmiben sem különbözik a miénktől: darált hús, káposztalevél, só, bors, piros paprika és rizs. A vöröshagymát nem említették, de az benne volt abban a pljeszkavicához hasonló húspogácsában, amit reggelire sütöttek és szívélyesen kínáltak meg vele. Azt is hozzátették, ünnepi alkalmak elmaradhatatlan étele náluk is a szárma, lakodalom például nem múlhat el nélküle. Filip Barišić viszont egy szlavóniai motoros társasággal érkezett. A horvát motorosoknak jó a kapcsolatuk az itteni Sinovi Severa egyesülettel, öt éve mindig itt vannak. Az idén, immár a második évben már főztek is. A receptről azonban annyit tudott csak elmondani, hogy az a velük érkező lányok titka. Amikor csavarni kezdték a szármákat, elküldték őket sörözni, így titok is maradt a pontos összetétel. Annyit azonban leszögeztek, hogy szerintük övéké a legfinomabb.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

A Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon csapata tíz tanárból és hét tanulóból állt össze. Ők is rendszeres résztvevői a főzőversenynek. Mátéffy Katica élelmiszeripari mérnök, az iskola tanárnője elmondta, hogy a vöröshagyma kétharmadát dinsztelik, a többit nyersen teszik bele, ez a különlegesség a receptjükben, illetve a fűszerek aránya, amiről nem árult el többet. Topolya testvértelepülése, Kiskunmajsa polgármestere, Patkós Zsolt is személyesen részt vett az étel elkészítésében. Elmondta, hogy hétfős csapattal jöttek, viccesen hozzátette, hogy természetesen megnyerni a versenyt. A receptjük pedig a többiekéhez nagyon hasonló: dagadóból picit zsírosabb hús ledarálva, só, bors, paprika, rizs. Az edény alját aprított savanyú káposztával bélelik, arra rakják a becsavart szármákat. Füstölt oldalas és kolbász is kell bele, hogy meglegyen az íze, illetve a zamatok harmóniája. A Prérifarkasok csapata is északabbról, Szabadkáról érkezett. A szármát egy hatalmas bográcsban főzték, mert ahogyan elmondták, éhesek, mint a prérifarkasok. A szármás bogrács mellett két másikban is rotyogott valami. Kiderül, hogy egyikben csülkös pacalt, másikban kolbászos babpaprikást főztek, azzal a megjegyzéssel, hogy: biztos, ami biztos. A Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete először jött el a rendezvényre az idén. Közel harminc tagos különítményük számára Bakurek Angéla irányításával főztek. A már eddig említett fűszerek mellett ők köménymagot és fokhagymát is tettek a szármájukba. 

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tölgyesi Huba, a rendezvény egyik szervezője elmondta, hogy az első Szármafesztivált egy évtizeddel ezelőtt a topolyai tájház udvarában szervezték meg néhány csapat részvételével. Az idén pedig már közel százötven csapat nevezett be a főzőversenyre. Többet már nem is tudtak volna a vásártéren elhelyezni. A kora reggeli órákban még esett az eső, de a jubiláris topolyai Szármafesztivál kezdetére más irányt vettek a felhők. Tölgyesi Huba elmondta még, hogy a nagy érdeklődés egyértelműen megmutatja a rendezvény létjogosultságát. A Szármafesztivál vendégeit gasztroudvar, ügyességi játékok, gyerekprogramok és koncertek is várták. 
Szatmári Adrián, Topolya polgármestere is jelen volt. Rámutatott, hogy az önkormányzat is támogatja a sok embernek kikapcsolódást nyújtó rendezvényt. Hangsúlyozta, hogy nem csak gasztronómiai, de az idegenforgalom és közösségépítés szempontjából is rendkívül nagy a jelentősége. Az idei Szármafesztivált is a Topolyai Termelők Egyesülete, a Topolyai Gazdakör, az Origo Egyesület és Topolya Község Művelődési Háza szervezte, az önkormányzat pedig támogatta a rendezvényt.

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Tóth Péter felvétele

Nyitókép: Tóth Péter felvétele