2024. július 18., csütörtök

Ünnepelt a Csipkerózsa

Negyed évszázados a zentagunarasi kézimunkacsoport – Eredményes évet zárnak a kézimunkázók

A zentagunarasi Csipkerózsa Kézimunkacsoport tegnap délben tartotta évzáró ünnepségét a művelődési otthon nagytermében. Az eseményen a csoport tagsága mellett jelen voltak többek között a zentagunarasi helyi közösség elöljárói is. Az ünnepséget egy rendhagyó kiállítással is egybekötötték, ahol a már kész alkotások mellett a félkész műveket is bemutatták, ezzel szemléltetve, hogy hogyan készül el egy ilyen alkotás.

Baranyi Valéria, a csoport elnöke arról számolt be lapunknak, hogy azzal a szándékkal hívták össze ezt az összejövetelt, hogy bemutassák, mi mindennel foglalkoztak az év során.

– Kicsit szerénytelenül fogalmazva, dicsekvésként szerveztük meg ezt az eseményt, mert ebben az évben igazán nagyon sok mindennel foglalkoztunk. Sokat tanultunk, sokat próbálkoztunk, és közben jól szórakoztunk. Sok kézművestechnikát kipróbáltunk, amiket autodidakta módon sajátítottunk el. Mindig arról szoktunk beszélgetni, hogy a mi munkánk olyan, hogy a magunk kedvére, örömére csináljuk – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a csoportnak 28 tagja van. Ebből 20 aktív tag, a többiek pedig pártoló tagok, akik segítenek, ha valamilyen munkaakció van. A Csipkerózsa tagjai jó kapcsolatot ápolnak más szervezetekkel is.

– Az év során összedolgozunk a helyi közösséggel és a többi civil szervezettel. Amikor szükség van rá, akkor vagy mi megyünk segíteni nekik, vagy ők jönnek. Fontos arról is szólni, hogy munkáinkkal az idén is voltunk különböző kiállításokon. Részt vettünk a MIRK-en, valamint a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének kiállításán is. A MIRK-en nagyon szép eredményt értünk el, a nagycsoportok közül a másodikok lettünk. Ez köszönhető az asszonyok nagyon szép munkáinak, valamint három nagylány munkáit is elvittük, amikre mind első helyet kaptak, így ők is hozzásegítettek bennünket a helyezéshez. A szövetség kiállításán is dicséretben részesültünk, és serleggel tértünk haza – számolt be Baranyi.

A Csipkerózsa Kézimunkacsoport munkáját anyagilag a zentagunarasi helyi közösség, valamint Topolya község önkormányzata támogatja. A falu többi civil szervezete pedig erkölcsileg és munkával támogatják a csoport munkáját. Az elnök végezetül azt is elárulta, hogy a csoport idén 25 éves. De mivel év végére esett a szülinap, ezért jövőre fogják megünnepelni ezt az igazán szép évfordulót. A 25 évből Baranyi 16 éven keresztül vezette a csoportot.

Nyitókép: A Csipkerózsa Kézimunkacsoport tagsága (Lakatos János felvétele)