2024. április 14., vasárnap

Alig maradt munkanélküli Temerinben

Az önkormányzat továbbra is támogatja a cégalapítást és az új munkahelyek létesítését

A temerini önkormányzat az idén 9,2 millió dinárral támogatja az új munkahelyek nyitását, illetve az önfoglalkoztatást a községben – ismertette kérésünkre az idei támogatás mértékét Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke. A gazdasági fejlődést serkentő intézkedések révén 20 új vállalkozó kapott egyenként 280 ezer dináros segítséget a cégalapításhoz, 14 létező vállalkozás esetében viszont alkalmazottanként 180 ezer dinárral ösztönözték az új munkahelyek megteremtését. A támogatottak között 4 új magyar vállalkozó, illetve 3 magyar cégtulajdonos is van.

– A temerini magyar közösség számára ez még egy lehetőség arra, hogy a Prosperitati Alapítvány támogatását követően megerősítsék a vállalkozásaikat, illetve újakat nyissanak. Továbbra is arra buzdítanám a magyar cégtulajdonosokat, hogy önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten is használják ki a lehetőségeket, kísérjék a pályázatokat, és igényeljék a rendelkezésre álló eszközöket – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Pásztor Róbert.

A helyi lehetőségeket a Moda varroda évek óta kihasználja, így az idén is pályázott új munkahelyek megteremtésére. Ehhez a tegnap aláírt szerződés értelmében 360 ezer dinárral járult hozzá az önkormányzat – mondta Góbor Marianna cégtulajdonos.

– Több mint 15 éve létezik a cégünk, és igyekszünk minden helyi szintű pályázati lehetőséget kihasználni. Ez különösen akkor segítség, amikor megnövekszik a rendelésünk. A koronavírus ideje alatt bajban volt a cégünk, de azóta lassan sikerül visszarázódni a rendes kerékvágásba. Jelenleg kielégítő mennyiségű rendelés érkezik, és két új munkást is alkalmaztunk.

A támogatottakat Mladen Zec polgármester is köszöntötte (Tóth D. Lívia felvétele)

A támogatottakat Mladen Zec polgármester is köszöntötte (Tóth D. Lívia felvétele)

Az új munkahelyek létesítésére és a cégalapításra az idén 60 százalékkal több pénzt különített el a közös költségvetésből a temerini önkormányzat, mint tavaly – mondta Mladen Zec polgármester a szerződések aláírásakor. Beszédében kiemelte a vállalkozók számára működtetett tolóablak jelentőségét is, amely regionális szinten is segíti a cégtulajdonosokat és a gazdákat abban, hogy eligazodjanak a jogi előírások és a pályázati rendszerek világában. Emellett az önkormányzat évek óta támogatja a duális képzést is – hangsúlyozta az eseményen Mira Rod, a községi tanács gazdasággal megbízott tagja.

– Folyamatosan arra törekszünk, hogy a szakiskolai képzéseink összhangban legyenek a helyi ipar keresletével. A Lukijan Mušicki szakközépiskolában az idén is nyíltak új szakképesítések, amelyekkel a helyi cégek által jelzett hiányt kívánjuk betölteni. A hiányszakmákat a községi vezetés is támogatja, erre ebben az évben több mint egymillió dinárt fordítottunk. Emellett az önkormányzat, az iskola és a cégek közötti együttműködés olyan szintre fejlődött, hogy maguk a vállalkozók is biztosítanak a diákoknak ösztöndíjakat. A közös büdzséből a helyi egyetemistákat is támogatjuk, de évről évre külön díjazzuk a község legjobb tanulóit is. Mindezt azért, hogy fiataljaink itt maradjanak és idehaza találják meg boldogulásukat – hangsúlyozta a tanácstag.

Temerin község kiváló eredményeket ért el az elmúlt években a foglalkoztatás terén – emelte ki az eseményen Dušan Marjanović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat újvidéki kirendeltségének osztályvezetője.

– Az elmúlt években sikerült a munkanélküliséget valóban a minimumra szorítani. Temerin község területén jelenleg 1171 olyan személyt tart nyilván a szolgálat, akinek nincs munkahelye: ez 12 százalékkal kevesebb a múlt év azonos hónapjához képest, és 60 százalékos csökkenést mutat a 2012-es adatokhoz viszonyítva. Mindezt az önfoglalkoztatás és az új munkahelyek létesítését támogató programjainkkal értük el, de a vállalkozók számára jelentős a pályázási lehetőséget megalapozó képzés is. Emellett a munkaadók számára is biztosítunk képzéseket, és a nehezebben alkalmazható személyek foglalkoztatását is támogatjuk. Az évek óta alkalmazott programoknak köszönhetően a nyugat-bácskai körzetben is kiválóak az eredmények, hiszen a régióban 26 ezerre csökkent a munkanélküliek száma. Újvidéken például csupán 11 ezren várakoznak arra, hogy a szolgálat közvetítésével álláshoz jussanak – sorolta az eredményeket a szolgálat osztályvezetője.

Marjanović kiemelte, hogy régiószinten példaértékű az, ahogyan a foglalkoztatást kezelik Temerinben. Él a mentorprogram is, amelyet a szolgálat a cégalapítást követő első évben biztosít az új vállalkozóknak: erre nagy szükség van ahhoz, hogy a megalapított vállalkozások életképesek maradjanak – emelték ki az eseményen a felszólalók.

Nyitókép: A sikeres pályázók között hét magyar támogatott van (Tóth D. Lívia felvétele)