2024. június 21., péntek

Hagyományőrzés vödörből

Locsolkodó „hadjárat” vette célba hétfőn reggel a temerini Kókai Imre Általános Iskolát, az udvaron hetedikes és nyolcadikos nagylányok nyakába zúdítottak hideg vizet.

A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, a TAKT és a helyi lovasklub tagjai, tizenöten, locsolták a lányokat, a fiúk már reggel hét órakor felültek a lovas kocsira. – Tizenöt olyan lányt is meglocsoltunk, akik aktívan részt vesznek Temerin közösségi életében. Az idén először történt meg, hogy a Kókai Imre Általános Iskola központi épületébe is betértünk, ott azok a lányok vártak be bennünket, akik részt vesznek a hagyományőrzés témája köré épülő Erasmus-programban. Az idén mi is bekapcsolódtunk ebbe a hagyományápolásba – mesélte Nagy Ábel Bence szervező.

A temerini Kókai Imre Általános Iskola szoros kapcsolatokat ápol a budakeszi Ottokár Katolikus Általános Iskola és Gimnáziummal, a diákok a testvériskolai szintű együttműködés részeként közösen pályázták meg és vesznek rész az említett, hagyományápoló, Erasmus-programban.

Temerinben húsvétkor a civil szervezetek aktív férfi tagjai locsolják meg a civil szervezetek női tagjait, a tervezett locsolkodás általában ezen a vonalon történik.

Nyitókép: Ótos András felvétele