2024. június 13., csütörtök

Oldtimer-hétvége

Retró autók robogtak Szabadka utcáin

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a veterán autók szabadkai összejövetelét. A sorrendben 27. Nemzetközi Oldtimer Találkozóra 65 gépjármű és mintegy 120 résztvevő érkezett Romániából, Szlovéniából, Szlovákiából, Makedóniából, Horvátországból, Boszniából, Magyarországról és hazánkból. A találkozó legidősebb autója egy Fiat 1100-as volt, amelynek gyártási éve 1967. Benić Erika, a szabadkai Oldtimer Klub tagja lapunknak elmondta, hogy minden évben nő az öreg autók iránti kíváncsiság.
– Évről évre emelkedik az érdeklődők száma, úgy a kiállítók, mint a nézők szempontjából. Ami nagyon érdekes, és egyben örömteli a számunkra, hogy a gyerekek is egyre nagyobb kíváncsiságot mutatnak a veterán gépjárművek felé. Az egyik célunk, hogy előhívjuk az érdeklődésüket, hiszen ők fogják továbbvinni a régi autók szeretetét. Ezért idén rendeztünk egy rajzpályázatot, ahol a fődíjasok mellett mindenki részesült oklevélben és éremben – nyilatkozta a klubtag.
Azt is megtudtuk, ahhoz, hogy egy autót veteránnak minősítsenek, el kell érnie a 30 évet, illetve a rajta lévő alkatrészeknek és díszelemeknek 90 százalékban eredetieknek kell lenniük. Király András és felesége, Margaretta, Erdélyből érkezett egy 1988-as Toyota Camryval. Mint mondják, a szabadkai találkozóra először látogattak el, de már részt vettek más városokban is összejöveteleken, a következő úti céljuk pedig Horvátország lesz.
– Hat éve vásároltuk ezt az autó. Összesen hat oldtimer járművünk van, idén azért esett erre a választás, mert hosszabb volt az út és takarékosság szempontjából ez megfelelőbb volt. Van egy Jaguárunk is, illetve nagy fogyasztású autóink is. Talán a legérdekesebb az 1955-ös Ford 350-esünk, amit a gyerekek Matukának hívnak, hiszen egy rajzfilmben is szerepelt ez a modell – osztotta meg lapunkkal a házaspár.
A 15 éves Baróti Márk a romániai Szilágy megyéből érkezett Szabadkára. Fiatal kora ellenére már van saját veterán autója, egy 1989-es 1/3-as Wartburg 353.
– Mindig tetszettek ezek az öreg autók. Apukámnak is voltak veterán autói. Úgy nőttem fel, hogy ezek vettek körül, emiatt nagyon megkedveltem őket. Tizenhárom oldtimer autónk van odahaza, például van Audi 80-as, UAZ 452-es, de Trabant 601-es is. Ezeken a járműveken mindig kell valamit bütykölni, és szeretem is csinálni – mondta el nekünk Márk.
Az öreg autókat három helyszínen tekinthették meg a kíváncsi nézők, Palicson a Vigadó melletti sétányon, a Harcosok Sorakozója lakótelepen és Szabadka központjában.

Nyitókép: Gál Hermina felvétele