2024. június 16., vasárnap
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Nagy sikere volt Csantavéren a Semmelweis filmnek

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Vándormozi közös szervezésében szerdán este a csantavéri színházteremben is levetítették Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, rendező Semmelweis című filmjét. Az anyák megmentőjeként emlegetett, világhírű Semmelweis Ignácról készült alkotást tavaly november végén mutatták be Magyarországon, hatalmas sikerrel. Ez után rögtön több díjat is kapott a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon, valamint a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja is lett, és elnyerte a közönségdíjat. A mozikban eddig több mint háromszázezren voltak kíváncsiak az alkotásra.

A csantavéri filmvetítés előtt az egybegyűlteket Ercsi Hargita, a szabadkai városi tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagja, a VMSZ szabadkai képviselőjelöltje köszöntötte. Elmondta, örömükre szolgál, hogy ismét meg tudták tölteni a színháztermet, amely kiváló lehetőséget nyújt a falubelieknek a különféle programok szervezésére. Mint hangsúlyozta, a településen egy összetartó közösség él, akik együttes erővel oldják meg a felmerülő problémákat. Ugyanakkor köszönetet mondott dr. Pásztor Bálintnak, hogy mindig nyitott volt a kéréseikre, és támogatta az ötleteiket. Arra kérte a helybeli lakosokat, hogy június 2-án fogjanak össze, és támogassák a VMSZ-t, hogy folytatni tudják a megkezdett munkát.

Az eseményen dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke, a párt szabadkai listavezetője is üdvözölte a jelenlévőket. Kiemelte, számukra a városhoz tartozó települések is egyformán fontosak, majd az elmúlt években történt beruházásokról is szót ejtett.

– Legutóbb tartományi és önkormányzati forrásokból sikerült felújítanunk a Szabadkai Városi Könytár csantavéri fiókkönyvtárát, emellett parkolóhelyeket építettünk ki és új aszfaltburkolatot kapott a Boris Kidrič- és 2. Szőlősor utca. Tavaly új kutat kapott a falu annak érdekében, hogy minőségesebb legyen az ivóvíz. ugyanakkor kihelyeztünk egy mobil hulladékudvart a központban, ami rövid időn belül elnyerte a helyiek a tetszését, ezenfelül majdnem harminc év után ismét újraindítottuk a napközit a településen, de több fejlesztés megvalósult a Hunyadi János Általános Iskolában is. Arra biztatok mindenkit, hogy legyünk továbbra is összetartóak, és mutassuk meg azt, hogy ennek a településnek egy lokálpatrióta vezetésre van szüksége. A Semmelweis című film kitűnően megmutatja, hogy amennyiben van összetartás, akármekkora túlerővel is állunk szemben, előbb-utóbb az igazság fog győzni – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint,

Az eseményen mások mellett jelen volt Góli Csilla, Gyivánovity Dániel, Sövény Rudolf, a VMSZ szabadkai képviselőjelöltjei, Kudlik Zoltán, tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár és Szabó Gábor, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatója.

Nyitókép: Dér Dianna felvétele