2024. június 21., péntek

A lelki megújulásért, a falu összefogásáért

Pünkösdi szentmise volt a ludasi Szent Katalin-templomban

Vasárnap reggel összejött Ludas apraja-nagyja, és együtt imádkozva, körmenetben gyalogoltak el a Szent Katalin-templomba, a pünkösdi szentmisére, amelyet Horváth Endre, helyi plébános celebrált. Ahogyan azt az atya a prédikációban kiemelte, a pünkösd a megújulásról szól. A mai világunk problémái meggyötrik a lelket, az emberek fáradtnak és fásultnak érzik magukat, a lelki megújulás reményét pedig a Szentlélek hozza meg. A misét körmenet előzte meg:

– A ludasiak egy hagyománytisztelő közösség. A pünkösdi körmenet több mint tíz éves szokásunk, különleges és felemelő. A pünkösd a Szentlélek eljövetelének az ünnepe, hiszen Isten szeretné megújítani a szívünket, a lelkünket. Az embernek az igazi hithez szüksége vagy egyfajta lendületre. A hétköznapok megpróbáltatásaiban belefáradunk, de ahhoz, hogy lelki erő maradjon bennünk, szükség van a Szentlélekre – hallottuk ft. Horváth Endrétől.

Crkva je bila puna vernika (Fotografija Natalije Kiš)

Megtelt a templom hívekkel (Fotó: Kiss Natália)

A misén mások mellett jelen volt dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke, szabadkai listavezetője is:

– A vallásközösség megtartó erejű, ezért fontosak a templomaink. Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére felszentelt ludasi templomunk több mint kétszáz éves. Nagyon kevés templom van a városunk területén, amely ettől régebbi. A ludasi közösség gyakorolja a hitét, nemcsak pünkösdkor, hanem máskor is rendszeresen járnak misékre, de ez elmondható a környező falubéliekre is. A közösségmegtartásra a vallás által is szükség van, ez a közösségépítés egyik leggyönyörűbb formája. Nagyon fontos a templomok felújítása, az egyházak támogatása. A közösségi politikát a történelmi egyházainkkal együtt alakítjuk ki már évtizedek óta. Elengedhetetlen a politikum és az egyház együttműködése – emelte ki dr. Pásztor Bálint.

Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke, a VMSZ szabadkai képviselőjelöltje elmondása szerint Ludason nagy hagyománya van a pünkösd megünneplésének:

– Nagyon boldog vagyok, hogy ezt újjá tudtuk éleszteni. Talán mondanom sem kell, hogy mekkora közösségépítő ereje van annak, amikor az egész falu egyet akar. Pünkösd idején a gyerekekkel, az idősekkel, együtt sétálunk végig Ludason, imádkozva, énekelve, dicsérve az Urat. Így mutatunk példát másoknak, mutatjuk meg azt, hogy egy falu hogyan tud összefogni – mondta Aladics Tibor.

Nyitókép: Együtt mentek a misére a ludasiak (Fotó: Kiss Natália)