2024. június 13., csütörtök

Múzeumok éjszakája

Szombaton a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozaton az esti órákban több helyszínen várják az érdeklődőket különböző rendezvények, melyek látogatása ingyenes.
A Szabadkai Városi Múzeumban 18 órától A természet és az ember, természettudományi állandó tárlat, A múlt rétegei, régészeti állandó tárlat, a Nagybányai remekművek magángyűjteményekből, vendégtárlat, a Historizmus Szabadkán; A kezdet és a vég – 50 éve szüntették meg a szabadkai villamost, időszaki kiállítás, A múlt íze – Korhecz Gyula (1899–1973), ipartörténeti időszaki kiállítás látogatható. A múzeumi kiadványokat promóciós áron árusítják. 18-tól 21-ig A Spartacus Hegymászó Sportklub műszikla mászása lesz.19-től 20-ig középkori és reneszánsz táncok láthatók a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesülettől. 20.30 órától a múzeum évkönyvének és az új szerzemények tárlat katalógusának bemutatója lesz. 22 órától kezdődik az In Taberna, a zombori Quadrivia énekegyüttes koncertje.
A Szabadkai Kortárs Galériában 18 órától Ana Adamović: 1400 nap és a No Place Like Home, kiállítások látogathatók.
A Dr. Vinko Perčić Képtárban 18-tól a dr. Vinko Perčić gyűjtemény – Válogatás, új állandó tárlat látható.
A szabadkai zsinagógában 20 órától a Four on the floor Szaxofonkvartett hangversenye lesz.
A Szabadkai Városi Könyvtár Gyermekosztályán 18 órától kézműves foglalkozásokat tartanak, az Amerikai Kuckóban kiállításmegnyitó lesz Through the Flames: Fahrenheit 451, Censorship, and Ray Bradbury címmel, ahol 21-től a Fahrenheit 451 című filmet vetítik. A régi olvasóteremben a Presto gyermekzenekar koncertje, 19-től Az Ifjúsági Fesztivál plakátjai a Szabadkai Városi Könyvtár állományából nyílik kiállítás, 20-tól bemutatják Dušan Markelić: Út önMAGamhoz című könyvét. A könyvtár palicsi fiókkönyvtárában 17-től bemutatják Pap Éva Mielőtt újrakezdeném és az És újra felkel a Nap című könyveit.
A Szabadkai Gyermekszínházban 11 órától a Játssz velem!, 17 órától a Varázsszavak! színházi előadások láthatók.
A Lifka Sándor Art moziban 18-kor vetítik A 70-es évek Szabadkája című dokumentumfilmet, 19-kor A pap című orosz filmdrámát.
A Szabadegyetemen 18-kor vetítik Generazione mille eur című filmet, a galériában Jugoslav Ivić a Szabadka az én objektívemen keresztül fotókiállítása látható.
A Danilo Kiš Ifjúsági és Kulturális Alapítvány székházában 18-tól a KIŠna blista Danilo Kiš arcképeiből készült kiállítás tekinthető meg.
A Klara i Rosaban 20 órától látható Marijana Markoska Fényes múlt, ragyogó jövő című kiállítása.
A Szent Száva Művelődési Központban 18 órától Milinko Ristović Létünk lényege című képkiállítása látható.
A Svetozar Miletić Alapítványban 18 órától a könyvállományt mutatják be.
A Bunyevác Művelődési Központ programja a Városháza előcsarnokában 20 órától Jene Višinka képkiállításának megnyitója lesz, fellépnek a Szabadkai Zeneiskola növendékei. A Bunyevác Művelődési Matica két világháború közötti időszakból származó székét is kiállítják.
A Népkör Magyar Művelődési Központban 18-tól látható az Idén is lesz! című képkiállítás, kézműves foglalkozásokat tartanak, levetítik a Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grund Nagy pillanatai filmet és foglalkozást tart az Aranykapu játszóház. 21.30-tól a Grufti Groove-koncertre várják a közönséget.
A Vajdasági Magyar Folklórközpontban 19 órától az Eredeti viseleti darabok és archív fotók kiállításmegnyitó lesz. 19.30-tól a népi iparművészeti gyűjtemény állandó tárlata látható, 20.30-tól az Ahogy illik… című film bemutatója lesz. 19.30-tól a szövő és fazekasműhely tekinthető meg. 21-től
konzultációs lehetőséget tartanak a tanfolyamokkal, nyári táborral kapcsolatban, 19-kor alkalmi kézműves vásár nyílik.
A Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetben 19-től a Szabadkai Horvát Népszínház (1945–1951–1980) című kiállítás ünnepélyes megnyitója és dokumentumok, kiadványok, fényképek és plakátok kiállítása lesz.
A Bunjevačko Kolo Horvát Művelődési Központban 19 órától mutatják be a bunyevác horvátok kulturális örökségét.
A Pazza Italia Olasz Művelődési Központban 18-tól képregényműhelyt tartanak, 20-tól lesz a Marco Polo, a kalandor című kiállításmegnyitó.
A Szolidaritás Szabadkai Polgári Egyesületben Hogyan hozták létre a mérnökök az elektromos Yugot címmel tartanak fénykép-, rajzbemutatót, tárlatlátgatást és beszélgetést.
A T Galériában 18-tól látható a Peđa Milosavljević Szabadkán című kiállítás.
A Városi Nyugdíjas Egyesületben 18-tól A szalma aranyló fénye című kiállítás látható.
A Svetozar Marković Gimnáziumban 18-tól A szabadkai villamos, A gimnáziumi diákok vizuális identitása, az Egy irodalmi mű szereplője, A biológia mikro- és makrovilága és A francia szoba című kiállítások várják a látogatókat, 19-től fellép a gimnázium kórusának és zenei csoportja.
A Politechnikai Iskolában 18-től kiállítás lesz a képzőművészeti technikus szakirányon tanuló diákok alkotásaiból.
Az Ivan Sarić Műszaki Iskolában 18-tól interaktív kiállítás nyílik Sarić időgépe – 20. és 21. századi számítógépek címmel.
A Szabadkai Közgazdaságitudományi Karon 18-tól kiállítás lesz Művészet az irodából címmel, Érdekes gazdaság interaktív játékot tartanak és A reklámfalók éjszakája címmel vetítenek videókat.
A Szív Hangjai Egyesületben 18-tól kiállítás nyílik Fogyatékkal élők a történelem során címmel.
Az Old Timers Egyesület tagjai a Zsinagóga téren 18 órától állítják ki járműveiket.
A kávézókban: A Dot Concept Barban 16 órától nyílik meg a Tresherica Art Market, melyen alkotásokat, kézimunkákat állítanak ki. Ugyanott Gordanov Blues Ghetto és az Overblue Quartet jazz/blues koncertekre várják a látogatókat. A rendezvény gyerek- és állatbarát. A Klein House-ban 19.30-tól Horvát Ágnes üvegművész After Dark című kiállítása nyílik meg, majd 20.30-tól DJ Gustav Jr. zenél.
Alsótavankúton a szalmakalapkészítők első művésztelepének galériájában 19 órától a Díjak, elismerések, díjazott szalmaképek, a művésztelep megalakulásától napjainkig (1984–2024) című kiállítás látható. A Balažević tanyán 19.30-tól nyílik meg a Sling a selyem alatt – Bunyevác női alsóneműk című kiállítás, 19.45-től pedig a horvátországi Ivan Goran Kovačić Művelődési Egyesület művelődési műsorral készül.