2024. május 21., kedd

Rekreációs övezet a vízpart mellett

Szabadtéri tornaeszközökkel bővült a csantavéri újsziget

A csantavéri Cooltour Sziget – közismertebb nevén újsziget –, nemcsak a falubeliek, hanem a környező településeken élők egyik kedvenc kiránduló- és pihenőhelye. A 13,3 hektáros területen, a játszótér mellett, kosárlabda-, futball-, és homokos röplabdapálya is található, és az odalátogatóknak lehetőségük van nyáron fürdeni, sütkérezni, bográcsost főzni, ráadásul pecázni is. Azonban ez még nem minden. A Cooltour Sziget nemrégiben egy mini fitneszparkkal, pontosabban 11 új sporteszközzel is gazdagodott. Az edzeni vágyók ezentúl a vízpart melletti zöldövezetben mozgathatják át az egész testüket azokkal az eszközökkel, amik a helyi Gebi Kft., a zentai Silos-Tech Kft., a Kečenović-Company Kft., a Metal work, továbbá Raffai Csongor, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola tornatanárának jóvoltából kerültek az újszigetre.
– Szerettünk volna a lakosoknak kedvezni egy testedzésre, sportolásra szolgáló terület kialakításával, ezért januárban a Csantavér Helyi Közösség Facebook-oldalán elindítottunk egy szavazást a polgárok körében, melyben arra voltunk kíváncsiak, milyen szabadtéri tornaeszközöket látnának szívesen a Cooltour Szigeten. Ennek függvényében, vagyis az igényeknek megfelelően szereztük be – a helyi és környékbeli vállalkozók, adományozók anyagi támogatásának köszönhetően – a sporteszközöket. E kültéri tornapark mind az idősek, mind a fiatalok számára bármikor lehetőséget ad a fizikai nyújtásra, edzésre, és mindezt ingyenesen tehetik meg – emelte ki András Gyuricsin Attila, a csantavéri helyi közösség tanácsának elnöke, majd hozzátette, már megoldották a fitneszpark kellő megvilágítását, illetve bővítették a kamerarendszert is, ezzel megelőzve az esetleges rongálását.
– A jelenlegi tornaeszközök beszerzésével párhuzamosan, a tartományi mezőgazdasági titkárságnál átadtunk egy pályázatot, amit ha megnyerünk, még 6 testépítést segítő eszközre tehetnek szert a csantavériek. Ezek már a település más helyszíneire kerülnek ki – fűzte hozzá András Gyuricsin Attila.
Mint mondta, az újszigeten lévő víz minősége teljesen megfelel a strandolásra, a későbbiekben pedig vízi sportokra is lehetőség lesz. Nemrégiben megtörtént a halasítás is, így mintegy három tonna hal – tükörponty, vad ponty, harcsa – várja a pecázás kedvelőit. A jövőben ez a szám növekedni fog. 
Az újsziget amellett, hogy kiváló rekreációs lehetőséget nyújt a látogatóknak, különféle események szervezésére is rendelkezésre áll. Egyebek mellett a majálisnak és a falunapnak is a Cooltour Sziget ad otthont. 
– A jövőben a nagyobb és tömegesebb rendezvények során számokkal ellátott pontokat jelölünk ki az újszigeten, amiket majd bérelni lehet egy jelképes összegért. Az ebből befolyó bevételt célzottan a Cooltour Sziget korszerűsítésébe, karbantartásába invesztáljuk – mondta a csantavéri helyi közösség tanácsának elnöke.
Akik az újszigeten tervezik tölteni a majálist, jövő héttől intézhetik a helyfoglalást Gregus Katalinnál, a helyi közösség épületében.

Dér Dianna felvétele

Dér Dianna felvétele

Nyitókép: A csantavéri Cooltour Sziget 11 új sporteszközzel gazdagodott / Dér Dianna felvétele