2024. április 17., szerda

Egy tál leves is sokat számít!

Adománygyűjtést tartottak a Kér helyi közösségben

Minden hónapban adománygyűjtést szervez a szabadkai Naša malo nekome je sve csoportosulás.
Céljuk, hogy túlélést biztosítsanak a mindennapokban azoknak a személyeknek és családoknak, akik valamilyen szerencsétlen körülmény miatt olyan helyzetbe kerültek, hogy az alapszükségleteiket sem tudják biztosítani maguknak. Dana Radomirović, a csoportosulás tagja elmondta, hogy egyre többen szembesülnek azzal, hogy mennyi rászoruló él városunkban, és sokan szeretnének rajtuk segíteni.
– Ezzel az adománygyűjtéssel szeretnénk segíteni azoknak a polgártársainknak, akik szociális szempontból hátrányos helyzetbe kerültek, illetve anyagilag mélypontra kerültek. Tehát azoknak szeretnénk segíteni, akik pillanatnyilag krízis helyzetben vannak, hogy lábra tudjanak állni. Sajnos városunkban nagyon sok olyan család van, akik segítségre szorulnak, mintegy 200–250. Azok, akiknek sikerül egyenesbe jönni, legtöbb esetben már azért jelentkeznek, mert ők is szeretnének másokon segíteni. Ám ez a szám folyamatosan ebben a tartományban van, mivel nehéz idők járnak. Gyakran megesik, hogy mindkét szülő munkaviszonyban van, de nagycsaládosok, hiteleik vannak, emellett többen albérlők is, és elérkeznek ahhoz a pillanathoz, amikor kénytelenek segítséget kérni. Ezekkel a havi akciókkal igyekszünk ezeket a családokat hosszabb időre bebiztosítani, hogy amikor elérkeznek addig a pillanatig, hogy hiányzik a fizetésig néhány nap, akkor át tudjuk nekik adni, ha mást nem, legalább lisztet, babot vagy valami keveset, amellyel kihúzhatják ezt az időszakot. Néhány napja volt egy eset, ahol a család csak tejet kért segítségül, hogy a kisbabának adhassanak, a szülők már két napja nem ettek semmit. Sajnos amiatt kerültek ilyen helyzetbe, mert bérlakást váltottak és mindkét helyen ki kellett fizetniük az albérletet, valamint annak előlegét, illetve a takarítást és a számlákat rendezni, emiatt nem maradt nekik még kenyérre sem – mondta el az egyesület munkatársa.
Ottjártunkkor egy adakozó hölgy éppen gyógyszert hozott egy rászoruló személynek, és felajánlott egy használt tűzhelyet is, mely akkor rögtön gazdára is talált. A mindennapi élelmiszereken és tisztálkodási, illetve háztartási szereken kívül minden egyéb felajánlásért hálás a csoportosulás, s általuk a rászorulók is. Dana Radomirović arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben valakinek megmarad több főtt étele otthon, azt ne dobja ki, hanem ajánlja fel a csoportnak, amely azonnal meg is találja azt, akinek szüksége van rá, hiszen ahogyan fogalmazott, egy tál leves is nagyon sokat számít valakinek.

Nyitókép: Liszt, burgonya, rizs, mosópor, konzervek, száraztészta és egyebek / Gál Hermina felvétele